Google: Σκανδαλώδεις οι παρακολουθήσεις της NSA

Την οργή της εταιρίας, σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της Google, εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος του διαδικτυακού κολοσσού. 

Ο Έρικ Σμιτ δήλωσε ότι η εκτεταμένη κατασκοπεία είναι σκανδαλώδης, εξοργιστική και πιθανόν παράνομη, εάν αληθεύει, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal. 

"Τα βήματα, τα οποία η οργάνωση προτίθετο να κάνει χωρίς ορθή κρίση, για να εκτελέσει την αποστολή της και δυνητικά να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή ανθρώπων — δεν είναι εντάξει. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι αυτό (το ότι γίνονταν οι παρακολουθήσεις) είναι δυνατόν και υπάρχουν και άλλες αποκαλύψεις που έρχονται", τόνισε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σμιτ είπε στο Χονγκ Κονγκ ότι η Google, μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του Διαδικτύου παγκοσμίως, υπέβαλε τις έντονες διαμαρτυρίες της στην NSA, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και σε μέλη του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, την Τετάρτη, η NSA είχε αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις των εταιριών Google και Yahoo!, που χρησιμοποιούνται για να μετακινείται ένας τεράστιος όγκος μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων δεδομένων σε διεθνές επίπεδο.

"Μπορώ να σας πω ότι δεν διαθέτουμε πρόσβαση στους εξυπηρετητές της Google, στους εξυπηρετητές της Yahoo!, καθώς για αυτό χρειαζόμαστε δικαστική εντολή", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της NSA, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, την περασμένη εβδομάδα.