Μίχαλος: Η εξωστρέφεια, στόχος επιβίωσης για τις επιχειρήσεις

“Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει μέρα με την ημέρα. Και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής, έχει η αλματώδης ανάπτυξη μιας σειράς χωρών, με επικεφαλής τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική”, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα “Επενδυτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές”.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μίχαλος, οι πέντε αυτές χώρες, μαζί με μερικές ακόμη, όπως η Κορέα, το Μεξικό και η Ινδονησία – που αποτελούν μέλη μιας νέας ανερχόμενης ομάδας – συγκροτούν σήμερα το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, αρκεί η ενεργοποίηση να ξεκινήσει τώρα, δηλαδή “στη φάση όπου η πορεία ανάδειξης αυτών των νέων πόλων οικονομικής ισχύος επιταχύνεται”.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, “η εξωστρέφεια και η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων, αποτελούν στόχο επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και για την ελληνική οικονομία”, ενώ σημείωσε πως “παρά το εφιαλτικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι υπάρχει εξωστρεφής προσανατολισμός και δυναμική”, επισημαίνοντας την αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση στην πορεία των εξαγωγών, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων σε δράσεις ενημέρωσης, δικτύωσης και ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική, σε συνεργασία με διμερή επιμελητήρια και άλλους φορείς της αγοράς. Καλούμε και την Πολιτεία να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, με κατάλληλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και γενικότερα την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ.