Γερμανία: Πολιτικές πιέσεις για άσυλο στον Σνόουντεν

Πυκνώνουν οι πιέσεις Γερμανών βουλευτών, κυρίως από το Κόμμα της Αριστεράς, να δοθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ώστε να μπορέσει να φύγει από τη Ρωσία και να έλθει στο Βερολίνο για  καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων των επικοινωνιών της Άγκελα Μέρκελ. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, την πρόταση αυτή θα πρέπει να στηρίξουν εκτός από τους Πράσινους και οι Σοσιαλδημοκράτες. 

Ωστόσο, αν και έντονα ενοχλημένοι από τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, τόσο το SPD όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, δεν θέλουν να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε ρήξη με την Ουάσιγκτον.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ , ο οποίος  κατέστησε σαφές ότι "δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις" για να παραχωρηθεί άσυλο στον Σνόουντεν.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική στάση όσο αφορά την υπόθεση Σνόουντεν, η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας που θα κανονίζει τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Ο ίδιος ο Αμερικανός έχει δηλώσει, με επιστολή του στην γερμανική κυβέρνηση, ότι επιθυμεί να βρεθεί τρόπος για να μεταβεί σε ασφάλεια στο Βερολίνο και να καταθέσει για το ζήτημα ενώ το Κρεμλίνο μεγαλόψυχα έχει ανακοινώσει ότι ο Σνόουτεν "είναι ελεύθερος να μιλήσει σε όποιον θέλει, κανείς δεν τον κρατάει φυλακισμένο στη Ρωσία." 

Ωστόσο, η Μόσχα υπενθυμίζει ότι " αν στη συνέχεια θελήσει να επιστρέψει στην Ρωσία, θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα για την χορήγηση ασύλου".

 Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να πάει και να μιλήσει σε όποιον θέλει