Σουλτς: Δεν μπορεί να μην ελέγχεται από πουθενά η τρόικα

“Δεν είναι δυνατόν η τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη “λογοδοσία”, καλώντας την τρόικα να εξηγήσει τις πρακτικές της στις χώρες που έχουν δεχθεί πακέτα διάσωσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που θα σηματοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό οι ευρωεκλογές και η ανασύσταση της ηγεσίας της Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια “νέα Ευρώπη»”, που θα αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, “ιδιαίτερα της ανεργίας”, αντί της “συντηρητικής Ευρώπης”, η οποία “δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης”. Χαιρέτισε ακόμη την ετοιμότητα του Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι στην προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών θα αναπτύξει μια “αμιγώς ευρωπαϊκή εκστρατεία”, με έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ. Με αυτή την αφορμή, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την προθυμία του να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, αλλά και η αυτοπεποίθηση των ίδιων των Ελλήνων, σημειώνοντας πως απαιτείται εκταμίευση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το περιφερειακό και η πρόσβαση στη δανειοδότηση, ώστε να τερματιστεί η πιστωτική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.