Σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες, Αστυνομία και Πυροσβεστική
Με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος» η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα επιχειρήσει τη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση ακραίων φαινομένων, όπως είναι οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο «Δάρδανος» θα είναι η ονομασία του σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών μιας πλημμύρας. Μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες σε Κινέτα, Θάσο, Χαλκιδική, Ρόδο και άλλα σημεία της Ελλάδας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως το νέο σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις 4 φάσεις των προπαρασκευαστικών δράσεων περιφερειών, δήμων, την ενεργοποίηση και την επιφυλακή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΑΒ, Στρατού και άλλων κρατικών φορέων.
Επισημαίνει με λεπτομέρειες και χαρτογράφηση τα σημεία επαπειλούμενων περιοχών και τις ενέργειες κινητοποίησης φορέων και ιδιωτών, που έχουν καταχωριστεί αναλυτικά στο σχετικό Μητρώο. Σημαντικό κομμάτι του «Δάρδανου», πέρα από τις προληπτικές ενέργειες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, περιλαμβάνουν η διαχείριση των συνεπειών, η υποστήριξη των πληγέντων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης, η ενημέρωση και, φυσικά, η άμεση οικονομική ενίσχυση. Τουλάχιστον 7 σελίδες του μνημονίου ενεργειών αφιερώνονται στη λήψη αποφάσεων για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Ο «Ιόλαος», σε εφαρμογή της ΚΥΑ 181752/2052/02-05-2019, αναφέρει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα μεριμνά για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων στις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες για τη συνεργασία τους με τις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
Η συνεργασία τους αφορά και τη διασπορά των δυνάμεων επιφυλακής, ώστε να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις των περιπόλων. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος άμεσου εντοπισμού και αναγγελίας δασικών πυρκαγιών, το Πυροσβεστικό Σώμα θα συνεργάζεται με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες για τον καθορισμό του απαιτούμενου αριθμού των παρατηρητηρίων-πυροφυλακίων και της ορθότερης διασποράς τους προκειμένου να στελεχωθούν και να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η συνεργασία θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων σε περιστατικά δασικών πυρκαγιών.