Ποτέ (κλειστά τα μαγαζιά) την Κυριακή !

Αυτό, που συμβαίνει στην Ελλάδα του 2013 με το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές – επτά το χρόνο για κάθε μεγέθους μαγαζί, όλες για όσα είναι κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων -, με εκπλήσσει για ακόμα μια φορά δυσάρεστα.

Ακούω εδώ και μία εβδομάδα διαρκώς φωνές – ακόμα και από νέους ανθρώπους, και άνεργους – εναντίον της νόμου, που προβλέπει αυτό το μέτρο. Δεν πρέπει, λένε, να δουλεύουν οι εμποροϋπάλληλοι και τις Κυριακές, δεν υπάρχει λόγος, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν, και διάφορα άλλα τέτοια επιχειρήματα.

“Επειδή εμείς δουλεύουμε και τις Κυριακές, δεν σημαίνει πως πρέπει να δουλεύουν όλοι”, μου απάντησε ο Σπύρος, που εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς Σπύρο. Δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό. Άλλωστε, από τη στιγμή, που ο εργοδότης πληρώσει τον υπάλληλο κανονικά και του δώσει και τα ρεπό, που δικαιούται, πού είναι το πρόβλημα ; Θα μου πείτε, το κάνουν όλοι αυτό ;

Όχι απαραίτητα. Αλλά, αυτή είναι μια στρέβλωση, η οποία καταγράφεται σε όλη την αγορά εργασίας. Όχι μόνο στο λιανεμπόριο. “Δηλαδή, εμείς που τόσα χρόνια δουλεύουμε δωδεκάωρα και δεκαπεντάωρα αντί για οκτάωρο, αλλά και Σαββατοκύριακα – όταν χρειάζεται - και δεν πληρωνόμαστε επιπλέον, επειδή υποτίθεται πως είμαστε… στελέχη, τι πρέπει να πούμε”, μου είπε η Ιωάννα, η οποία ασχολείται με το marketing και τη διαφήμιση. “Και, σε κάθε περίπτωση, η Κυριακή σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πιο χαλαρή βόλτα και να κάνεις τα ψώνια σου πιο άνετα, αφού μπορείς έτσι να οργανώσεις καλύτερα το Σαββατοκύριακό σου”, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα από την πλευρά των εργαζομένων. Υπάρχει και η άλλη.. πραγματικότητα. Αυτή των καταστηματαρχών.

“Μου κάνει εντύπωση, που βγαίνουν διάφοροι πιτσιρικάδες και πιτσιρίκες και δηλώνουν ότι δεν πάνε την Κυριακή στα μαγαζιά να ψωνίσουν, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ! Αν είχανε μπαμπά έμπορο, που στενάζει να βρει πελάτες, γιατί τη Δευτέρα έχει να πληρώσει την επιταγή ή τη δόση της τράπεζας, όχι μόνο δεν θα "διαμαρτύρονταν", αλλά θα πήγαιναν και να βοηθήσουν στο μαγαζί”, έγραψε ο Θοδωρής στο Facebook και σήκωσε μεγάλη συζήτηση. Ο πατέρας του είναι έμπορος. Κάτι ξέρει, λοιπόν…

Το θέμα είναι πολύ απλό. Τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, γιατί :

Είμαστε μια τουριστική χώρα και πρέπει να προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες επτά ημέρες την εβδομάδα.

Επειδή η οικονομία είναι ψυχολογία, η συνηθισμένη κυριακάτικη βόλτα θα δώσει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε αγορά, έστω και μικρού ποσού, σε όσους έχουν το πορτοφόλι να το κάνουν και δεν προλαβαίνουν τις υπόλοιπες ημέρες. Και, ακόμα και μια απλή συναλλαγή βοηθάει στον τζίρο των καταστημάτων, που τόσο έχουν ανάγκη.

Σε όλες τις δυτικές χώρες, αυτό συμβαίνει και η αγορά λειτουργεί  κανονικά, χωρίς προβλήματα.

Τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων θεσπίζονται όχι για το πότε θα ανοίγουν, αλλά για το πότε θα είναι κλειστά τα μαγαζιά. Πολύ απλά, όποιος θέλει να μείνει κλειστός κάποιες μέρες, που θεωρεί ότι δεν έχει κίνηση, αυτό και θα κάνει. Αν, δηλαδή, λειτουργήσει κάποιες Κυριακές και δει πως δεν αξίζει τον κόπο, δεν θα ξανανοίξει. “Θα ανοίξω την Κυριακή, και – αν πάει καλά – μπορεί να μην ανοίγω ή να λειτουργώ για λίγες ώρες τη Δευτέρα, που για μένα είναι νεκρή μέρα”, μου είπε ο Μάκης, που διατηρεί εμπορικό κατάστημα σε κεντρική πιάτσα στην Αττική.

Να θυμίσω, άλλωστε, ότι οι ίδιες αντιδράσεις είχαν υπάρξει και όταν νομοθετήθηκε η λειτουργία των εμπορικών κάθε μέρα, από τις 09:00 έως τις 21:00 και τα Σάββατα έως τις 18:00 ή έως τις 20:00, ανάλογα με το είδος του καταστήματος. Τι συμβαίνει πλέον στην πράξη ;

Κάποιοι είναι ανοιχτά δωδεκάωρο, κάποιοι άλλοι – που είδαν ότι δεν έχουν λόγο να το κάνουν – διατηρούν το παλαιό τους ωράριο και εξακολουθούν να δουλεύουν και να είναι απόλυτα υγιείς ως επιχείρηση.

Έτσι έχουν, λοιπόν, τα πράγματα.

Ας αφήσουμε την αγορά να είναι ανοιχτή όσο περισσότερο γίνεται. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος, που διανύουμε, απαιτεί προσαρμογή και πολλαπλάσια προσπάθεια και δουλειά από όλους μας.

Το σύνθημα, λοιπόν, είναι ένα :   

Πότε (κλειστά τα μαγαζιά) την Κυριακή.

Καλημέρα σας και καλά ψώνια !

 

[email protected]