Απήγαγαν και σκότωσαν Γάλλους δημοσιογράφους στο Μάλι

Νεκροί βρέθηκαν οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι του γαλλικού ραδιοσταθμού RFI που απήχθησαν χθες στην πόλη Κιντάλ στο βόρειο Μαλί,όπο ένοπλους αντάρτες. 

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, "οι Κλοντ Βερλόν και Ζισλέν Ντιπόν, δημοσιογράφοι του RFI, βρέθηκαν νεκροί. Οι υπηρεσίες του γαλλικού κράτους, σε συνεργασία με τις αρχές του Μαλί, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να γίνουν γνωστές το ταχύτερο δυνατό οι συνθήκες θανάτου τους".

Οι δύο δημοσιογράφοι του κρατικού ραδιοφώνου, μόλις είχαν ολοκληρώσει μια συνέντευξη με αξιωματούχο των ανταρτών Τουαρέγκ, όταν ένοπλοι τους ακινητοποίησαν και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι δύο σοροί εντοπίστηκαν λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση τεσσάρων Γάλλων ομήρων, που κρατούνταν από ένοπλους ισλαμιστές στο βόρειο Νίγηρα.

Η ανακοίνωση του θανάτου του 58χρονου "πεπειραμένου" ρεπόρτερ που ήταν "συνηθισμένος σε δύσκολες αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο" Κλοντ Βερλόν και της 51χρονης "παθιασμένης" και εξειδικευμένης δημοσιογράφου σε θέματα Αφρικής εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια Ζισλέν Ντιπόν, σύμφωνα με τον RFI, συγκλόνισε και βύθισε στην θλίψη τους εργαζόμενους του ραδιοσταθμού και προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Γαλλία.

Ο Φρανσουά Ολάντ "εξέφρασε την αγανάκτησή του για την αποτρόπαιη αυτή ενέργεια", ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο.

Tον περασμένο Ιανουάριο, η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά στο Μάλι, κατά των δυνάμεων των ισλαμιστών μαχητών. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο ομόλογός του του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, δήλωσαν αποφασισμένοι "να
συνεχίσουν και να κερδίσουν" "την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας".