Οι συμμορίες με τα ποδήλατα κάνουν φόνους για… πλάκα

Βιαιότεροι από άλλες συμμορίες και με ονομασίες όπως “Outlaws”, “Mongols”, “Vagos”. Συχνά πέφτουν πάνω σε περαστικούς μόνο και μόνο για "πλάκα" ή κάνουν δολοφονίες εν ψυχρώ, μέρα μεσημέρι. Δε φοβούνται να πάνε στη φυλακή-αντίθετα, φαίνεται να το επιζητούν. Τους αρέσει να κυνηγούν τη συμμορία μοτοσικλετιστών Hells Angels. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς το προφίλ μιας νέας τάσης στο μικρόκοσμο των συμμοριών, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν…ποδήλατα ως μέσο κίνησης αλλά και αίσθησης του συμμετέχειν στην εγκληματική ομάδα. Δολοφόνοι, ψυχοπαθείς και μυαλά βουτηγμένα σε ουσίες όπως οι μεθαμφεταμίνες. Αυτό τον κόσμο ανακάλυψε με κίνδυνο της ζωής του ο Αμερικανός αστυνομικός Charles Falco, διεισδύοντας σε μια από τις συμμορίες των ποδηλατιστών. Στόχος του ήταν να αποσπάσει μέσω ηχογραφήσεων τις ομολογίες των εγκληματιών, οι οποίες και χρησιμοποιήθηκαν για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Falco είχε συλληφθεί για εμπόριο μεθαμφεταμινών και σύσταση συμμορίας με σκοπό το κέρδος από αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών. Ο ίδιος, ήταν εθισμένος στις μεθαμφεταμίνες. Η αστυνομία του έκανε μια πρόταση: είτε θα εξέτιε το λιγότερο 22 χρόνια στις φυλακές, είτε θα γινόταν πράκτορας της αστυνομίας, στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Διάλεξε το δεύτερο. Με τον καιρό παρείσφρησε στη συμμορία Vagos, έγινε αποδεκτός από αυτούς, συμμετείχε σε άγριους καβγάδες, παρακολούθησε από κοντά υπεξαιρέσεις, φόνους, εμπόριο ναρκωτικών. Η αδυναμία του να παρέμβει ήταν δεδομένη-σε διαφορετική περίπτωση, θα γινόταν αμέσως αντιληπτή η ταυτότητά του. Αν πάλι συμμετείχε και ο ίδιος στις κακουργηματικές πράξεις, θα συλλαμβανόταν και αυτός εκ των υστέρων. Συνεπώς, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να παρακολουθεί. Και να καταγράφει τους διαλόγους που αργότερα θα ενοχοποιούσαν τους "συντρόφους" του στην παρανομία. Ως αποτέλεσμα, 25 μέλη συμμοριών κατέληξαν στη φυλακή με βαριές κατηγορίες για κατοχή και χρήση όπλων, χρήση και εμπόριο ναρκωτικών, βίαιες επιθέσεις και φόνους. Μετά το πέρας της επιχείρησης, ο Falco κατέληξε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αφού πλέον απειλείτο η ζωή του.

Όμως δεν άντεξε επί πολύ καιρό. Μετά από λίγο καιρό και με άλλους δύο μυστικούς αστυνομικούς, παρεισέφρησε και στη συμμορία Mongols, οι οποίοι ήταν ακόμα βιαιότεροι από τους Vagos. Ενδεικτικό είναι το ότι βρίσκονταν σε ανοιχτό πόλεμο με τη μεξικάνικη μαφία. Και χαρακτηριστικό τους, οι μονίμως ανοιχτοί λογαριασμοί με τη συμμορία μοτοσικλετιστών Hells Angels, προφανώς για τον "έλεγχο" των δρόμων. Η συνέχεια βρήκε τον Falco στις επάλξεις των Outlaws. Οι άνδρες της συμμορίας αυτής χτυπούσαν κατ’ επανάληψη τις γυναίκες τους, θεωρώντας τις ανθρώπους δευτέρας κατηγορίας.

Η δουλειά του Falco, έστειλε στη φυλακή συνολικά περισσότερους από 60 εγκληματίες συμμοριών και ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να δεχθεί επίθεση για λόγους εκδίκησης. Κι αυτό, παρόλο που πλέον εργάζεται στο ιδιωτικό τομέα και διατηρεί μυστική την προηγούμενη ταυτότητά του.