Η μικρή πόλη Rjukan στη μακρινή Νορβηγία, βρίσκεται σχεδόν έξι μήνες το χρόνο στις... σκιές. Όχι, δεν πρόκειται για το φαινόμενο της Πολικής Νύχτας.
Απλούστατα, το Rjukan βρίσκεται στον πυθμένα μιας μικρής πεδιάδας περιτριγυρισμένης από βουνά και κατά συνέπεια οι ακτίνες του ηλίου επί μισό έτος δεν το αγγίζουν καθόλου. Την περασμένη Τετάρτη όμως, ο ήλιος έλουσε ξαφνικά την κεντρική πλατεία της πόλης-κι αυτό χάρη σε τρία ηλιακά κάτοπτρα που έχουν τοποθετηθεί στην κορυφογραμμή του βουνού. Τα κάτοπτρα έχουν συνολικό εμβαδόν 17 τετραγωνικά μέτρα, ήταν όμως υπεραρκετά ώστε να δημιουργήσουν κλίμα ενθουσιασμού στην μικρή πόλη.
Οι κάτοικοι απολαμβάνουν το ευεργετικό φυσικό φως και αφηγούνται: «Μέχρι πριν, βλέπαμε τον καταγάλανο ουρανό και ξέραμε πως ο ήλιος λάμπει. Ωστόσο, δε μπορούσαμε να τον χαρούμε. Τώρα πια, δε χρειάζεται να πάει κάποιος στην κορυφή του βουνού για να χορτάσει τη ζέστη και να λιαστεί». Η νορβηγική πόλη, όπως και όλες οι περιοχές στη Σκανδιναβία, κυριολεκτικά παγώνει το χειμώνα. Τώρα πια όμως, τα πρωινά η θερμοκρασία στο Rjukan αγγίζει τους 7 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεκριμένη ιδέα δεν είναι ωστόσο καινούργια. Τη δεκαετία του 1930, ένας ντόπιος επιχειρηματίας ο οποίος είχε χτίσει την κωμόπολη προκειμένου να έχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για την κατασκευή ενός κοντινού υδροηλέκτρικού φράγματος, είχε σκεφτεί ακριβώς αυτή τη λύση. Τα κάτοπτρα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην κορυφή του βουνού στα 450 μέτρα ύψος, στοίχησαν 890.000 δολάρια, ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και συλλέγουν ηλιακή ενέργεια.
Ο λόγος; Xρησιμεύει στην κίνησή τους, καθώς ακολουθούν την ταχεία πορεία του ήλιου στο νορβηγικό ουρανό, προκειμένου να στέλνουν τις ακτίνες του στην πόλη όσο περισσότερη ώρα γίνεται.