Το Ζινζιρλί τζαμί των Σερρών αποκάλυψε την ομορφιά του

Τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποκαλύπτει το τέμενος Ζινζιρλί τζαμί, που άνοιξε τις πύλες του μετά από δύο αιώνες. Οι βαριές μαύρες αλυσίδες που το κρατούσαν ερμητικά κλειστό "έσπασαν" και αποκάλυψαν ένα εκπληκτικό κτίσμα της σχολής Σινάν, που διέπρεψε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τα αρχιτεκτονικά της σχέδια.

Το Ζινζιρλί τζαμί είναι ένα από τα τέσσερα σημαντικά μνημεία που κτίστηκαν στην πόλη των Σερρών και χρονολογούνται από το 15ο αιώνα. Τα μνημεία αυτά θεωρούνται από τα αρχαιότερα της Ευρώπης και είναι σημαντικά στην ιστορία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Από αρχιτεκτονικής και μορφολογικής πλευράς, το τέμενος Ζινζιρλί τζαμί εντάσσεται στην ομάδα κτιρίων του τέλους του 16ου αιώνα. Παρόμοια κτίσματα του μεγάλου αρχιτέκτονα της κλασικής περιόδου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Σινάν, σώζονται στην Κωνσταντινούπολη. 

Το άνοιγμα του ιστορικού ανακαινισμένου μνημείου έγινε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών.

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου  Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στο τέμενος Ζινζιρλί,  "η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της πλαίσιο να προστατεύει, να συντηρεί και να αναδεικνύει τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων σε όλη την επικράτεια, επιπλέον όπως είπε "η αποκατάσταση των μνημείων δημιουργεί βασικές προϋποθέσεις αναπτυξιακές για κάθε τόπο".

Το Ζινζιρλι Τζαμί θα είναι στο εξής επισκέψιμο, ορισμένες ώρες για το κοινό και κατόπιν επικοινωνίας με τη 12η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.