Από επικεφαλής της CIA, πρόεδρος στους Πρόσκοπους

Τον πρώην υπουργό Άμυνας και επικεφαλής της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέλεξε ως πρόεδρο του σώματος το διοικητικό συμβούλιο των Προσκόπων στις ΗΠΑ. 

Το Προσκοπικό Σώμα των ΗΠΑ αριθμεί 2,6 εκατομμύρια νεαρά μέλη. Μάλιστα, στα νιάτα του ο Γκέιτς υπήρξε πρόσκοπος κι είχε λάβει τον βαθμό του αετού.

Ο 70χρονος πρώην συντηρητικός υπουργός θα ξεκινήσει τη διετή θητεία του ως προέδρου των Αμερικανών Προσκόπων τον Μάιο, αν η υποψηφιότητά του εγκριθεί από τα μέλη του εθνικού συμβουλίου της οργάνωσης. 

"Δεν υπάρχει καλύτερο πρόγραμμα που να προετοιμάζει τα αγόρια στις ΗΠΑ για πολίτες και ηγέτες, από τους Προσκόπους της Αμερικής", δήλωσε ο Γκέιτς.

"Ως Αετός Πρόσκοπος, γνωρίζω από πρώτο χέρι την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό το πρόγραμμα και θεωρώ ότι η αποστολή του σήμερα είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ", πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.  

Ο 70χρονος Ρεπουμπλικανός Γκέιτς υπήρξε αναλυτής καριέρας της CIA, ο οποίος ηγήθηκε των μυστικών υπηρεσιών από το 1991 ως το 1993 υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον γηραιότερο. Στα τέλη του 2006,επί Τζορτζ Μπους του νεότερου, ορίστηκε υπουργός Άμυνας και συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με μία πρωτόγνωρη κίνηση, ζήτησε από τον Γκέιτς να παραμείνει ως επικεφαλής του Πενταγώνου και να επιβλέψει την μεταπολεμική μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια του Ιράκ στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Ο Γκέιτς εγκατέλειψε τη θέση του το 2011.