ΗΠΑ: Τέρμα οι παρακολουθήσεις στον ΟΗΕ

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμα και την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τελικά, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν τον Οργανισμό ότι - πλέον- δεν κατασκοπεύουν τις εσωτερικές επικοινωνίες και ότι δεν θα το κάνουν ούτε στο μέλλον.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Μάρτιν Νεσίρκι, "οι αμερικανικές αρχές παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι επικοινωνίες του ΟΗΕ δεν παρακολουθούνται και δεν θα παρακολουθηθούν". 

Ωστώσο, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν διευκρίνισε πότε οι ΗΠΑ έδωσαν τις διαβεβαιώσεις αυτές, ούτε απάντησε αν οι ΗΠΑ είχαν, στο παρελθόν, κατασκοπεύσει εμπιστευτικές βιντεοδιασκέψεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.  

Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε τον Αύγουστο ότι η NSA κατάφερε, το καλοκαίρι του 2012, να μπει στο σύστημα βιντεοδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών και να σπάσει την κρυπτογράφησή του. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών αυξήθηκε από 12 στις 458.

Η εντολή  Ομπάμα για ξήλωμα των κοριών στον ΟΗΕ είναι η τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εκφράσει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ —μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ— για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.