Να μείνει το χαράτσι ζητάνε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν να γίνουν βελτιώσεις, όμως οι βουλευτές της επαρχίας δεν επιθυμούν τη φορολόγηση σε αγροτεμάχια και σε κάθε είδους περιουσία πέραν των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό βέβαια προκαλεί την αντίδραση βουλευτών, κυρίως των Αθηνών που τονίζουν ότι θα πληρώσουν πάλι οι ίδιοι.
Μάλιστα εκτός από τις αντιδράσεις στη ΝΔ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αμέσως μετά ο Ευ. Βενιζέλος θα πάει το Μέγαρο Μαξίμου να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού κατατέθηκε στη χθεσινοβραδινή μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με περισσότερους από 70 βουλευτές της Ν.Δ. Η πρόταση, που προβλέπει τη διατήρηση του "χαρατσιού" μειωμένου κατά 10% και αύξηση της επιβάρυνσης για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης τουλάχιστον 2,9 δισ. από τα ακίνητα το 2014, προκάλεσε προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο κατ' αρχήν εμφανίστηκε να παραμένει υπέρ του νέου ενιαίου φόρου.
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι το τέλος έχει κριθεί αντισυνταγματικό, ωστόσο εκτιμάται ότι η πρόταση θα ήταν αποδεκτή και από την τρόικα, καθώς τα χρήματα θα εισπραχθούν πιο εύκολα.
Η πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού, ώστε να μην πληρώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς και όσοι έχουν χωράφια και οικόπεδα, υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από τους Ιορ. Τζαμτζή και Μαν. Κεφαλογιάννη.
"Θα δούμε με δημιουργικό τρόπο όλες τις προτάσεις των βουλευτών, αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα", απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών κόβοντας ουσιαστικά κάθε συζήτηση για ελάφρυνση σε όλους.
Στο μεταξύ πολύ πιο δίκαιος φόρος από το "χαράτσι" είναι, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, Νίκο Καραβίτη, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.
Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίτης, συντάκτης του νόμου, με το "χαράτσι" υπήρχαν συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που σήκωναν όλο το βάρος, ενώ αυτός ο φόρος το μοιράζει σε περισσότερους, οι οποίοι μέχρι σήμερα είτε δεν πλήρωναν, είτε πλήρωναν ελάχιστα.