Δεν άφησαν καθηγήτρια να πει αντάρτικο τραγούδι σε σχολική γιορτή

Δεύτερο περιστατικό απόπειρας λογοκρισίας τραγουδιού σημειώθηκε σε σχολική γιορτή γυμνασίου στον Πύργο.

Ο διευθυντής του σχολείου, κατόπιν παρέμβασης γονέα, όπως και στην περίπτωση του "Κεμάλ" των Χατζηδάκι-Γκάτσου τον περασμένο Μάιο, απαγόρευσε στην καθηγήτρια της μουσικής, να διδάξει και να πει μαζί με την χορωδία του σχολείου, ένα τραγούδι του "Μπαγιαντέρα", κατά κόσμον Δημήτρη Γκόγκου, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942! Το θέμα ανέδειξε και κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η ΕΛΜΕ Ηλείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα alfavita.gr, πριν από μερικές μέρες και ενώ η συγκεκριμένη καθηγήτρια μουσικής προετοίμαζε μαζί με τους μαθητές της τα τραγούδια που θα παρουσίαζε η χορωδία στην επετειακή εκδήλωση του σχολείου, η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, ο διευθυντής την κάλεσε και της ζήτησε να αφαιρέσει το ρεμπέτικο τραγούδι "Να 'ναι γλυκό το βόλι" του Μπαγιαντέρα από τη λίστα των τραγουδιών.

Ο διευθυντής της εξήγησε ότι το ζητά κατόπιν προτροπής γονέα που είπε ότι το παιδί του δεν θέλει να λέει τραγούδια που μιλάνε για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ!

Ο διευθυντής συγκάλεσε αμέσως και τον Σύλλογο διδασκόντων για να ενημερώσει για το θέμα. Η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να "κόψει" το συγκεκριμένο ρεμπέτικο τραγούδι από τη γιορτή και είπε μαζί με τα παιδιά "ή όλα θα τα πούμε, ή κανένα".

Η καθηγήτρια συνέχισε το πρόγραμμα όπως εκείνη είχε καθορίσει.

Ωστόσο, τελικά, στη γιορτή, τέθηκε και πάλι η συγκεκριμένη απαγόρευση και η καθηγήτρια μουσικής μαζί με την χορωδία, επέλεξαν να μην πουν κανένα τραγούδι στην εκδήλωση του σχολείου, πλην του Εθνικού Ύμνου!

Η μουσικός μαζί με την χορωδία του σχολείου, είπαν το "απαγορευμένο" ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα στην χθεσινή αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία.

Παραθέτουμε τους στίχους του τραγουδιού:

Φόρεσε αντάρτη τ’ άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου

Σύρε και θέλω νικητής
παιδί μου να γυρίσεις
για τη γλυκιά τη λευτεριά
το αίμα σου να χύσεις

Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
να 'ναι γλυκό το βόλι

Το τραγούδι έχει ερμηνευτεί, πέραν του Δημήτρη Γκόγκου και από τον Γιώργο Νταλάρα.