Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ότι δε θα θιγούν τα όρια ηλικίας.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το νόμο 3863/2010 θα λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους.
Η προθεσμία για θεμελίωση βάσει αυτού του νόμου ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, όπως εξήγησε.
Τα πλασματικά χρόνια συνταξιοδότησης θα ισχύουν επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι οι γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ανήλικο παιδί δε θα θιγούν.
"Διευρύνουμε το νόμο 4062 και σε εκείνον θα περιλαμβάνονται πλέον και οι αγρότες, οι οποίοι προέβαλαν ένα αίτημα δίκαιο και θα ικανοποιηθεί", είπε επίσης ο υπουργός.
Αποκάλυψε συν τοις άλλοις ότι ο νόμος που έρχεται προς ψήφιση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα λεγόμενα "ευγενή ταμεία".
"Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και οι τράπεζες πλήρωναν πολύ υψηλές εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενούς τους επειδή βρίσκονταν υπό την αιγίδα του κράτους. Αυτό ήταν στρέβλωση. Θέλουμε να μειώσουμε το εργοδοτικό κόστος (απολαβές και εισφορές) στο ύψος εκείνου των ιδιωτικών επιχειρήσεων με βάσει τους κανόνες ανταγωνισμού", υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης.
"Οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τελείωσαν. Ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους είναι αυτό που θα γίνει", πρόσθεσε.
Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, με τους εργοδότες να πληρώνουν στο κράτος μικρότερες εισφορές, χωρίς όμως να θιγούν οι συντάξεις".
"Θα το καταφέρουμε. Στην προηγούμενη ρύθμιση πήραμε στις πλάτες μας 240 εκατ. ευρώ από μείωση στις εισφορές των επιχειρήσεων", ανέφερε.
"Έχουμε την απαίτηση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Όποιος εξακολουθεί να προχωρά με λογικές αδήλωτης εργασίας, θα μας βρει μπροστά του", προειδοποίησε.
Βάσει του σχεδίου νόμου, όλο το σύστημα ασφάλειας της χώρας ενσωματώνεται από 1η Δεκεμβρίου μέσα στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, που υποβάλεται δηλαδή από κάθε εργοδότη -και το κράτος- στα ασφαλιστικά ταμεία.
"Με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Σε μηνιαία βάση θα ελέγχεται η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση όλων των εταιρειών. Εκεί θα διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία. Είναι μια μεταρρύθμιση που την κάναμε και λειτουργεί", εξήγησε ο υπουργός.
"Μάθαμε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν που δεν τις γνωρίζαμε καν. Εισπρακτική εταιρεία που συνεργάζεται με τράπεζα βρέθηκε να χρωστάει 7 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν το γνωρίζαμε καν. Τώρα αυτά τα χρήματα θα διεκδικηθούν", αποκάλυψε.
"Αυτά που γνωρίζαμε παλιά, τελειώσανε", συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.
"Θα εξορθολογιστεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του μαθηματικού τύπου. Μέχρι πέρσι δεν είχαμε χρήματα, ούτε ένα ευρώ, να δώσουμε εφάπαξ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα υπάρξει απομείωση του εφάπαξ, το οποίο όμως θα το πάρουν περισσότεροι από 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι κανονικά", σημείωσε.
Διευκρίνισε ότι η ελάχιστη καταβολή εφάπαξ ορίζεται στις 30.000 ευρώ.