Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για πάνω από 10 χρόνια, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται επίσης πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της είπε ότι θα σταματούσε την παρακολούθηση εάν γνώριζε πως γινόταν.
Η οργή στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Μέρκελ ώθησε το Βερολίνο να καλέσει τον Αμερικανό πρεσβευτή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για ρήξη χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά.
Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούνταν από το 2002 και βρισκόταν ακόμη στον κατάλογο αυτό μερικές εβδομάδες πριν ο Ομπάμα επισκεφτεί το Βερολίνο τον Ιούνιο. Σε έγγραφο της NSA που επικαλείται το περιοδικό, η υπηρεσία αυτή ανέφερε ότι έχει έναν "βραχίονα κατασκοπείας που δεν έχει καταγραφεί νόμιμα" στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, γεγονός το οποίο εάν αποκαλυπτόταν θα μπορούσε να οδηγήσει σε "σοβαρή ζημία στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με μα άλλη κυβέρνηση". Μέσω της πρεσβείας, η NSA και η CIA παρακολουθούσαν με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων τις κυβερνητικές επικοινωνίες στο Βερολίνο.
Επικαλούμενο ένα απόρρητο έγγραφο του 2010 το Σπίγκελ αναφέρει ότι τέτοιοι επιχειρησιακοί βραχίονες δρουν σε περίπου 80 τοποθεσίες διεθνώς—στο Παρίσι, στην Μαδρίτη, στη Ρώμη, στην Πράγα, στη Γενεύη, στην Φραγκφούρτη και αλλού. Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες ή απλώς κατέγραφε δεδομένα κλήσεων.
Ο Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη από την Μέρκελ όταν του τηλεφώνησε την Τετάρτη για να του ζητήσει εξηγήσεις για το ζήτημα, έγραψε το Σπίγκελ επικαλούμενο μια πηγή στην καγκελαρία. Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο Ομπάμα είπε στην Μέρκελ πως δεν γνώριζε ότι παρακολουθείτο.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα αυτά.
"Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες των διπλωματικών μας συζητήσεων", ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.