Χαρτογραφώντας τον γαλαξία μας

Ένα θεμελιώδες βήμα για να κατανοήσουμε το σύμπαν είναι η αποκωδικοποίηση του κοντινού μας σύμπαντος, δηλαδή του γαλαξία μας.

H ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία με τον δορυφόρο Γαία- o οποίος πήρε το όνομά του από τη θεότητα της ελληνική μυθολογίας- επιχειρεί να ρίξει φως στα μυστήρια του σύμπαντος, με την χαρτογράφηση του γαλαξία μας.

Ο βασικός στόχος του δορυφόρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews,  είναι να δώσει απαντήσεις για την ιστορική εξέλιξη του γαλαξία μας, τη λεγόμενη Γαλακτώδη Οδό.

Ο δορυφόρος Γαία θα δημιουργήσει έναν λεπτομερή τρισδιάστατο γαλαξιακό χάρτη, που θα δώσει πρωτόγνωρα στοιχεία στην επιστήμη της αστρονομίας.

Η καταγραφή των σωμάτων και του αστρικού άτλαντα με μεθόδους ουράνιας μηχανικής, είναι γνωστή και ως αστρομετρία. Η Αστρομετρία είναι από τα αρχαιότερα ερευνητικά πεδία της Αστρονομίας. Ο Ίππαρχος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της, καθώς παρατήρησε το στίγμα και την κίνηση χιλιάδων αστεριών στον ουρανό.

Το 1989 η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία τίμησε τον αρχαίο Έλληνα αστρονόμο με την εκτόξευση ενός δορυφόρου, που έφερε το όνομά του.