Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σκορπώντας τον πανικό και την ανησυχία. 

Ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Χονσού, 475 χιλιόμετρα από το Τόκιομ σημειώθηκε στις 03:10 του Σαββάτου, τοπική ώρα (20:10 απόψε, ώρα Ελλάδας) και προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Αρχικά, το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS) είχε εκτιμήσει το μέγεθος της σεισμικής δόνησης σε 7,6 Ρίχτερ.

Οι αρχές εξέδωσαν κίτρινη προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους ενός μέτρου σε πέντε παραθαλάσσιες περιφέρειες- ανάμεσα τους και η Φουκουσίμα- αλλά όχι γενικευμένο.

Λίγο αργότερα, κύματα ύψους μισού μέτρου έφτασαν στις ακτές των περιφερειών, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ το τσουνάμι που έπληξε τις ανατολικές ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι είχε ύψος μόλις 30 εκατοστά, ήταν δηλαδή μικρότερο από όσο είχε προβλέψει αρχικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Ένα κύμα ύψους 40 εκατοστών έπληξε τον κόλπο του Κούτζι, στην επαρχία Ιβάτε και την πόλη Σόμα, στην επαρχία της Φουκουσίμα, χωρίς ζημιές η θύματα.

Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, διέταξε την εκκένωση των παραθαλάσσιων εγκαταστάσεων από τους εργαζόμενους ενώ, οι τοπικές αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους να μετακινηθούν σε ψηλότερο υψόμετρο.

Από την δόνηση δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος
καταστράφηκε από το σεισμό και του τσουνάμι που είχε σημειωθεί στην περιοχή το 2011.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές η θύματα ενώ οι πυρηνικές εγκαταστάσεις Οναγκάουα στην περιφέρεια Μιγιάγκι ανακοίνωσαν ότι δεν επλήγησαν από τη δόνηση