Μέρκελ: Παρακολουθούσαν το κομματικό και όχι το κυβερνητικό μου κινητό

Καθησυχαστική εμφανίστηκε σήμερα η Γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου της χώρας. 

"Οι επικοινωνίες της  καγκελαρίου Μέρκελ είναι απολύτως ασφαλείς" ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι η καγκελάριος συνήθως χρησιμοποιεί για τις ευαίσθητες συνομιλίες μια κρυπτογραφημένη γραμμή ενσύρματης τηλεφωνίας.

Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, η Μέρκελ επιλέγει ένα ειδικά προστατευμένο κινητό τηλέφωνο, αδιάβλητο σε υποκλοπές.

Ωστόσο, η ίδια η Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δύο κινητά τηλέφωνα ,  αλλά μόνο το ένα διαθέτει σύστημα ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ίδια, έχει μία συσκευή για τις κυβερνητικές υποθέσεις και μία για την οποία πλήρωνε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Το κυβερνητικό κινητό της, μάρκας Blackberry, είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ασφαλείας, ενώ το δεύτερο είνια  ένα απλό Nokia.

Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ το τηλέφωνο που της διαθέτει η κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει ζητήματα του κόμματός της και, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, αυτό που πιθανότατα παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν το τηλέφωνο του κόμματος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι αμερικανικές παρακολουθήσεις γινόταν πιθανότατα από ειδικό σταθμό της CIA και της NSA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο και απέχει περίπου 500 μέτρα από την γερμανική Βουλή και από την Καγκελαρία.