Διπλή φορολογία για τους αγρότες από το 2014

Μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν τους αγρότες από τις αρχές του νέους έτους, καθώς θα πληρώσουν για τα χωράφια που καλλιεργούν αλλά θα φορολογηθούν και με λογιστικό τρόπο. Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών που θα τους επιβαρύνει διπλά.

Συγκεκριμένα, όπως είναι ήδη γνωστό με λογιστικό τρόπο θα προσδιορίζεται από το 2014 το φορολογητέο εισόδημα για περισσότερους από 1.000.000 αγρότες, που πλέον υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών. Ο φόρος θα καταλογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Από το 2014 καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος με βάση τις ελάχιστες αντικειμενικές τιμές ανά είδος προϊόντος και ζώου που προσδιόριζε κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν και για τα χωράφια τους. Το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες ζώνες, στις οποίες η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ ώς 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.

Για παράδειγμα αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων με ελιές και σπίτι 170 τμ 13ετίας στα Μεσόγεια θα καταβάλει  φόρο 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1.007,18 ευρώ. Ο ίδιος ιδιοκτήτης όμως πλήρωνε φέτος για το ίδιο ακίνητο "χαράτσι" μέσω τη ΔΕΗ περίπου 845 ευρώ και, συνεπώς, με τον ΕΝΦΑ θα επιβαρυνθεί.

Αγροτεμάχιο 100 τ.μ. στην Λευκάδα χωρίς κατοικία με ελαιόδεντρα που βρίσκεται σε απόσταση  50 μέτρων από τη θάλασσα και είναι "τυφλό", δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 2 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1,8 λόγω χρήσης (Ελαιοκαλλιέργεια) και επί 3 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 1,62 ευρώ.