Με την προγραμματική συμφωνία στις βαλίτσες του, ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα τεθεί και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Επιδίωξη του κ. Σαμαρά, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την προγραμματική συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει το πλαίσιο γενικών αρχών διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, είναι στο περιθώριο της Συνόδου να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα δεν θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα χωρίς ένα φως στο τούνελ της εξαετούς σκληρής λιτότητας.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις των δανειστών μας για το ελληνικό ζήτημα.

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας αποτελείται από 43 σημεία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το σημείο 8, που αναφέρει μεταξύ άλλων: "Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία".

Το κείμενο που είναι κωδικοποιημένο σε 43 σημεία αρχίζει με την επισήμανση ότι ορίζοντας διακυβέρνησης είναι πάντα η τετραετία, στόχος είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. Ξεκαθαρίζουν ότι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα  και καταλήγουν ότι η προγραμματική συμφωνία είναι παράλληλα και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι  ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, συνεργάζονται στην παρούσα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχοντας πλήρη αίσθηση της ιστορικής υποχρέωσης τους να διασφαλίσουν την σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδό της από την κρίση.