Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο προαναγγέλλει ο Κ. Μητσοτάκης

Ανάμεσα στις 7.000 και τις 8.000 θα είναι οι συνολικές προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το 2014 θα είναι πολύ περισσότερες, λόγω του μέτρου 1/5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις), αλλά και του μέτρου 1/1 (μία πρόσληψη για κάθε αναγκαστική αποχώρηση).

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη “Διαύγεια”, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στις περιπτώσεις προσλήψεων στο Δημόσιο με πτυχία “μαϊμού”.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο εντοπισμός των περιπτώσεων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση. “Υπάρχουν διαφορετικά δικαιολογητικά σε κάθε περίπτωση και έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις, βάσης δεδομένων για να συγκριθούν τα στοιχεία”, ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τους δημοτικούς αστυνομικούς. Αποκάλυψε μάλιστα πως, από τις περίπου 2.100 περιπτώσεις που ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα, 960 υπάλληλοι έχουν μπει σε δυνητική αργία και ακόμα 223 τέθηκαν αποχώρησαν αναγκαστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "εσφαλμένη εντύπωση που επικρατεί ότι υπάρχουν στρατιές επίορκων υπαλλήλων" και πρόσθεσε ότι "υποστηρίζεται μάλιστα ότι αν ελεγχθούν, ως δια μαγείας, θα λύσει τα προβλήματα των δεσμεύσεων που έχει η χώρα βάσει των μνημονιακών της υποχρεώσεων, σε σχέση με τις απολύσεις".

"Οι γενικολογίες που ακούγονται δε βοηθούν, αντίθετα δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.