Θα μπορούσε το στομάχι μας να είναι γηραιότερο από τα πνευμόνια μας; Και αυτά γηραιότερα από εμάς;
Ναι, απαντούν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι βρήκαν ένα είδος "ρολογιού" στο εσωτερικό του σώματος μας το οποίο φαίνεται να καταγράφει τη βιολογική ηλικία των επιμέρους οργάνων και ιστών του οργανισμού. Οι "χτύποι" του ρολογιού αυτού βασίζονται στο DNA.
Oι επιστήμονες βρήκαν τεκμήρια ότι στον ίδιο άνθρωπο, άλλη ηλικία μπορεί να έχει το ένα όργανο και άλλη το διπλανό του.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά και να βρουν τρόπους, φαρμακευτικούς ή άλλους, για να την επιβραδύνουν.
Προηγούμενα βιολογικά ρολόγια έχουν βασιστεί στο σάλιο, στις ορμόνες ή στο μήκος των τελομερών (των άκρων των χρωμοσωμάτων), όμως το νέο ρολόι για πρώτη φορά βασίζεται στο ίδιο το μόριο της ζωής (DNA) και στις αλλαγές που αυτό υφίσταται διαχρονικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Genome Biology", ανακάλυψε ότι ενώ πολλοί υγιείς ιστοί γερνάνε με τον ίδιο ρυθμό που γερνά όλο το σώμα, μερικοί γερνάνε πιο αργά ή πιο γρήγορα από το σύνολο.
Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ορισμένα άρρωστα όργανα του σώματος έχουν ηλικία πολλές δεκάδες (!) χρόνια μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα υγιή όργανα του ίδιου ανθρώπου.
Το ρολόι ήδη έχει αποκαλύψει ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα. Για παράδειγμα, τα τεστ σε υγιή ιστό της καρδιάς έδειξαν ότι η βιολογική ηλικία του (πόση φθορά έχει υποστεί διαχρονικά) είναι περίπου εννέα χρόνια νεότερη από την αναμενόμενη. Από την άλλη, ο ιστός του γυναικείου μαστού, ακόμα και ο υγιής, φαίνεται να γερνά πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα (κατά μέσο όρο είναι δύο έως τρία χρόνια πιο γέρος). Αν η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, ο υγιής ιστός γύρω από τον όγκο είναι κατά μέσο όρο 12 χρόνια πιο ηλικιωμένος από το υπόλοιπο σώμα της.
Γενικότερα, οι άρρωστοι ιστοί γερνάνε με διαφορετικούς ρυθμούς, με τους καρκίνους να επιταχύνουν το ρολόι κατά 36 χρόνια κατά μέσο όρο, πράγμα που ίσως εξηγεί γιατί ο καρκίνος είναι τόσο διαδεδομένος.