Πόσο ΝΑΤΟική παραμένει η Τουρκία;

Το ερώτημα αν-  μετά από 61 χρόνια που ανήκει στο ΝΑΤΟ-  η Τουρκία αποφάσισε να παρεκκλίνει της δυτικής της πορείας, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Financial Times.

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες για αυτό τον προβληματισμό:

α) η απόφαση της Άγκυρας για την αγορά ενός κινεζικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, αντί για ένα αμερικανικό ή ιταλο-γαλλικό. Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ  εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή την αγορά, εκτιμώντας μάλιστα ότι το σύστημα δεν θα είναι συμβατό με τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ. 

β) Η αμφιλεγόμενη στάση της χώρας απέναντι σε μέλη της  Αλ-Κάιντα στη Συρία και οι κατηγορίες   "στήριξης" των ανταρτών του Μετώπου Αλ Νούσρα, οργάνωση που  οι Αμερικανοί έχουν ορίσει ως τρομοκρατική. Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε υψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα των "ξένων εξτρεμιστών στη Συρία", σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. 

γ)Οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έδωσε τα ονόματα Ιρανών πρακτόρων που εργαζόταν για το Ισραήλ στην Τεχεράνη. Η στήλη του David Ignatious στην Washington Post κατηγορεί την Άγκυρα για αποκάλυψη της ταυτότητας τουλάχιστον 10 Ιρανών που συναντούσαν αξιωματούχους της Μοσάντ στο έδαφος της Τουρκίας και αναφέρει τις ανησυχίες των Ισραηλινών για διασυνδέσεις του Hakan Fidan, στενού συνεργάτη του Tαγίτ Erdogan και επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με την Τεχεράνη. 

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η στάση της Τουρκίας απέναντι στους τρομοκράτες της Συρίας μεταβλήθηκε. Μάλιστα, ο Ερντογάν άνοιξε πυρ εναντίον μιας  ομάδας που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα στα σύνορα της Τουρκίας. 

Η αγορά κινεζικού υλικού δικαιολογείται από την ανάγκη της Τουρκίας να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και οι ισχυρισμοί για αποκάλυψη των Ιρανών πρακτόρων παραμένουν αναπόδεικτοι (η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν ήταν πάντα αμφίσημη).

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Daniel Dombey καταλήγει ότι - εφόσον η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση- η Τουρκία θα πρέπει πλέον να αποδείξει εμπράκτως πως δεν έχει αλλάξει πορεία.