Η μαγειρική είναι τέχνη!
Τι, μόνον τέχνη;
Η μαγειρική είναι επιστήμη! Είναι μαθηματικά.
Και αν θέλετε συνταγή για την τέλεια πίτσα, μην την ψάχνετε στους τσελεμεντέδες αλλά στους χρυσούς αριθμούς των μαθηματικών πι (π) και φι (φ)!
Η δρ. Γιουτζίνια Τσενγκ έχει τη... συνταγή για τέλεια πίτσα. Όχι, η κα Τσενγκ δεν είναι σεφ, είναι επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Fox News, η επιστήμονας συνεργάστηκε με την αλυσίδα Pizza Express και εξέτασε τους παράγοντες που καθιστούν τη λεπτή μεγάλη πίτσα διαμέτρου 14 ιντσών σαφώς πιο δημοφιλή από την πίτσα με την κλασική ζύμη διαμέτρου 11 ιντσών.
Μελετώντας τη σχέση διαμέτρου και ζύμης τής κάθε πίτσας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κλασικές πίτσες προσφέρουν περισσότερα υλικά σε κάθε μπουκιά σε σχέση με τις λεπτότερες και με μεγαλύτερη διάμετρο πίτσες.
Ωστόσο, οι δεύτερες προσφέρουν στους λάτρεις της πίτσας μεγαλύτερη ποικιλία υλικών σε σχέση με τις παραδοσιακές πίτσες.
Έτσι, κατέληξε σε μια μαθηματική φόρμουλα που υπολογίζει τη συχνότητα και τη κατανομή/διασπορά υλικών στην επιφάνεια της πίτσας ανάλογα με το μέγεθός της ώστε οι καταναλωτές να γευτούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Όπως τόνισε η ίδια, το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος. Δηλαδή, μια λεπτή πίτσα πρέπει να έχει μεγάλη διάμετρο, ενώ μια πίτσα με πιο αφράτη ζύμη πρέπει να είναι μικρότερη σε μέγεθος.