Σαμαράς: Η Ελλάδα έχει τόσους μετανάστες, όσους και άνεργους

“Η Ελλάδα επιβαρύνεται με τόσους μετανάστες, όσοι είναι και οι άνεργοι. Είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που απαιτεί μία ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Μάλτα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Τζόζεφ Μούσκατ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση κατά κύριο λόγο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει πως “τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης και το εμπόριο ανθρώπων χτυπάει την πόρτα μας”.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο Τζόζεφ Μούσκατ, αν και το θέμα αυτό δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει την Πέμπτη, θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα δε θα ικανοποιηθούν με μία πρόχειρη λύση, αλλά αναζητούν την πολιτική βούληση “πίσω από τα τόσα λόγια αλληλεγγύης που εξέφρασε η Ευρώπη μετά τις πρόσφατες τραγωδίες”, ενώ κανένας από τους δύο δεν απάντησε ονομαστικά σε ερώτηση για το ποιες χώρες θα είναι οι πιο “δύσκολες” να πειστούν.

Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία θα αναζητήσουν υποστήριξη και από τη Γαλλία και την Ισπανία, όπως σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, με τον Τζόζεφ Μούσκατ να επισημαίνει: “Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική. Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε ότι θα εξαφανιστεί το πρόβλημα και ότι ο χειμώνας θα περιορίσει τα περιστατικά.