Όταν ο πλανήτης θα γερνάει, η Ινδία θα γίνεται… νεότερη !

Τα πρωτεία της Κίνας στον πληθυσμό εργαζομένων (και γενικά ανθρώπων που βρίσκονται στις παραγωγικές ηλικίες 15-64) κάθε άλλο παρά δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται, καθώς μία νέα υπερδύναμη αναδύεται: Η Ινδία.

Ενώ η τάση στον δυτικό κόσμο είναι η απότομη γήρανση του πληθυσμού, στην Ινδία η τάση είναι αντίστροφη: Οι Ινδοί που βρίσκονται στις παραγωγικές ηλικίες σήμερα είναι λίγο περισσότεροι από 800 εκατομμύρια, όμως σύμφωνα με προβλέψεις της Merrill Lynch σε 25 χρόνια, το 2037, θα έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο!

Αντίθετα, στην Κίνα, που σήμερα διαθέτει πάνω από 1 δισεκατομμύριο κατοίκους σε παραγωγική ηλικία, το 2037 θα έχουν μείνει αρκετά εκατομμύρια λιγότεροι, με αποτέλεσμα η Ινδία να την προσπεράσει.

Οι τρίτες σε μέγεθος πληθυσμού σε παραγωγικές ηλικίες Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, θα παραμείνουν τρίτες με μικρή αύξηση ως το 2037, αν και θα τις πλησιάσει η τέταρτη Ινδονησία. Αμφότερες το 2037 θα έχουν περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους στις ηλικίες 15-64.

Όσο για τις χώρες της Ευρώπης, Ρωσία και Γερμανία παρουσιάζουν μειωτικές τάσεις, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ο πληθυσμός των ατόμων σε παραγωγικές ηλικίες θα αυξηθεί, ξεπερνώντας ίσως αυτόν της Γερμανίας, που σήμερα διαθέτει περισσότερους.