Το ανερχόμενο αστέρι του Χόλιγουντ

Το ανερχόμενο αστέρι του Χόλιγουντ

Στα 28 της χρόνια είναι μία από τις πιο περιζήτητες ηθοποιούς του Χόλιγουντ κι όχι άδικα καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες ενώ έχει μοιραστεί μία υποψηφιότητα για Oscar με τις κορυφαίες ηθοποιούς Meryl Streep και Helen Mirren. Η Carey Mulligan από παιδί ένιωσε ότι το να ασχοληθεί με την υποκριτική είναι η αποστολή της σε αυτή τη ζωή και κυνήγησε όσο κανένας άλλος ηθοποιός μια θέση στο star system.

Η Carey Mulligan γεννήθηκε το Μάιο του 1985 στο Westminster του Λονδίνου. Ο πατέρας της Stephen είναι διευθυντής ενός ξενοδοχείου και η μητέρα της Nano λέκτορας Πανεπιστημίου. Όταν η Carey ήταν τριών χρόνων, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γερμανία και πέντε χρόνια μετά επέστρεψαν στην Αγγλία. Το ενδιαφέρον της για την υποκριτική προέκυψε στα έξι της, όταν ο αδερφός της επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε μια σχολική παραγωγή. Η Carey παρακάλεσε το δάσκαλό του να παίξει κι έτσι κέρδισε μία θέση στη χορωδία. Στα 16 της παρακολούθησε την παραγωγή "Henry V" με πρωταγωνιστή τον Kenneth Branagh, μαγεύτηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει μια καριέρα στην υποκριτική. Όπως έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή της έγραψε ένα γράμμα στον ηθοποιό, στο οποίο του ζητούσε συμβουλές και του έλεγε ότι παρά το γεγονός ότι οι γονείς της δε θέλουν να γίνει ηθοποιός εκείνη νιώθει ότι είναι η αποστολή της στη ζωή. Λίγες ημέρες μετά έλαβε απάντηση από την αδερφή του ηθοποιού, η οποία της έλεγε ότι ο Kenneth πιστεύει ότι αφού αισθάνεται αυτή την ανάγκη, τότε πρέπει να γίνει ηθοποιός. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στο σχολείο, ο σεναριογράφος και ηθοποιός Julian Fellowes πήγε να μιλήσει στο σχολείο της και εκείνη φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία, τον προσέγγισε και του ζήτησε συμβουλές. Ο Fellowes τη συμβούλεψε να μην ακολουθήσει το επάγγελμα αλλά εκείνη απτόητη του έστειλε μια επιστολή στην οποία εξέφραζε την επιθυμία της να γίνει ηθοποιός. Αρκετές εβδομάδες αργότερα η σύζυγός του Emma την προσκάλεσε σε ένα δείπνο για νέους ηθοποιούς. Εκεί συνάντησε έναν ατζέντη, ο οποίος τελικά τη βοήθησε να περάσει από οντισιόν για την ταινία "Pride and Prejudice" το 2005. Μετά από τρία δοκιμαστικά τελικά πήρε το ρόλο της Kitty Bennett απέναντι στην Keira Knightley με την οποία έγιναν πολύ καλές φίλες.

Την ίδια χρονιά κέρδισε ένα ρόλο στη μίνι σειρά "Bleak House" και σύντομα ακολούθησαν κι άλλες τηλεοπτικές δουλειές όπως οι "The Amazing Mrs. Pritchard" το 2006 και "Northanger Abbey" το 2007. Το 2008 έκανε το ντεμπούτο της στο Broadway πρωταγωνιστώντας στο έργο του Chekov "The Seagull", δίπλα στους Peter Sarsgaard και Kristin Scott Thomas. Το 2009 εμφανίστηκε στις ταινίες "The Greatest", "Brothers", "Public Enemies" με τον Johnny Depp και "An Education", στην οποία υποδύθηκε την Jenny. Η Carey δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές όταν η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, ενώ εκτός από τα βραβεία που κέρδισε απέσπασε μία υποψηφιότητα για Oscar, μία τιμή που μοιράστηκε με δύο κορυφαίες ηθοποιούς τη Meryl Streep και την Helen Mirren.

Μετά την ταινία "An Education" η καριέρα της σημείωσε σημαντική άνοδο. Το 2010 υποδύθηκε την κόρη του Michael Douglas στην ταινία "Wall Street 2: Money Never Sleeps" και συναντήθηκε για άλλη μια φορά με την Keira Knightley στο θρίλερ "Never Let Me Go", όπου για την ερμηνεία της κέρδισε ένα British Independent Film Αward και μία υποψήφια για Saturn.

Το 2011 εμφανίστηκε στις ταινίες "Drive" και "Shame" κερδίζοντας και για τις δύο υποψηφιότητες για αρκετά βραβεία ενώ το 2013 ακολούθησαν οι ταινίες "The Great Gatsby" και "Inside Llewyn Davis".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Carey τον Απρίλιο του 2012 παντρεύτηκε τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Mumford & Sons, Marcus Mumford, με τον οποίο αλληλογραφούσαν όταν ήταν παιδιά και συναντήθηκαν ξανά ως ενήλικες το 2011 χάρη στον κοινό τους φίλο, τον ηθοποιό Jake Gyllenhaal.