Η Ευρωπαϊκή Ένωση… κοστίζει πολλά στη Βρετανία

Περισσότερα από 30 δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζει στη Μεγάλη Βρετανία η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και συγκεκριμένα εκατό από τις ρυθμίσεις της που επηρεάζουν τις βρετανικές εταιρείες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το ευρωπαϊκό think tank Open Europe, που σε μελέτη του αμφισβητεί τα οφέλη της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πιο “βαριά” κοινοτική νομοθεσία για τη βρετανική οικονομία είναι, σύμφωνα με τη μελέτη του Open Europe, το “πακέτο CRD IV”, το οποίο αυξάνει το κεφάλαιο που θα πρέπει να έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες. Το CRD IV επιβαρύνει τη βρετανική οικονομία με 4,5 δισ. λίρες το χρόνο, ενώ κατά 4,1 δισ. λίρες το χρόνο την επιβαρύνει η Οδηγία που περιορίζει το ωράριο των εργαζομένων και κατά 3,4 δισ. λίρες οι κανόνες της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος.

Ωστόσο, ενώ η επιβάρυνση της Βρετανίας από τους κανονισμούς της ΕΕ υπολογίζεται συνολικά στα 27,4 δισ. λίρες (32,4 δισ. ευρώ), στην ίδια μελέτη (που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης) τα οφέλη της Βρετανίας από την ΕΕ αποτιμώνται στα 57,1 δισ. λίρες (67,5 δισ. ευρώ) !

Γιατί λοιπόν οι Βρετανοί νιώθουν “ριγμένοι”;

Γιατί, σύμφωνα πάντα με το Open Europe, τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης συχνά δίνουν λανθασμένη εικόνα για τα οφέλη της οικονομίας της χώρας από την ΕΕ. Για παράδειγμα, ένα ποσό 20,6 δισ. λιρών (σχεδόν το 30% του του συνόλου, δηλαδή) αφορά σε οφέλη από τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, οι οποίοι βασίζονταν στην προσδοκία μίας διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, η οποία ωστόσο δεν επετεύχθη ποτέ.

Άρα τελικά οι Βρετανοί ωφελούνται ή ζημιώνονται από τη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Φαίνεται πως και οι ίδιοι δυσκολεύονται να αποφασίσουν...