Βέτο τραπεζών σε κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο

Φρένο στις αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά επιχειρούν να βάλουν οι τράπεζες, που είναι αντιμέτωπες με μαζικά αιτήματα.

Στην ουσία, σταματούν οι αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών από τις τράπεζες για μικροποσά οφειλών, ακόμα και για 5 ή 10 ευρώ. Στόχος είναι να μπει ένα όριο, της τάξεως των 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα εκπληρώνονται σχετικά αιτήματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν αποτελούν ουσιαστικό οικονομικό όφελος προς το Δημόσιο και είναι ικανά να προκαλέσουν αναστάτωση στο καταθετικό σύστημα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής" το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα.

Όπως ανέφερε η πλευρά των τραπεζών η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, καθώς στο χορό των κατασχέσεων έχουν μπει ακόμα και δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξεως των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.

Το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή πρόστιμο, έστω κι αν πληρώθηκε εκπρόθεσμα, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί ανησυχία την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.

Τα αιτήματα, τα οποία καταφθάνουν σωρηδόν στα αρμόδια τμήματα, έχουν φθάσει από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, υποχρεούνται να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα αιτήματα, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.

Εμφανής είναι ο κίνδυνος που παρουσιάζουν οι τράπεζες, για αναλήψεις από μερίδα καταθετών, είτε πρόκειται για αποταμιευτικούς λογαριασμούς, είτε για λογαριασμούς μισθοδοσίας, καθώς αδυνατούν α εξυπηρετοήσουν τυχόν οφειλές προς φορείς του Δημοσίου.

Το φαινόμενο με κατασχέσεις ποσών από τους καταθετικούς λογαριασμούς αναμένεται ενταθεί το προσεχές διάστημα, ενώ ξεκινάει και η πρακτική της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. Ήδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του, να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γίνεται σήμερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία.

Πάντως, το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης εφαρμόζεται μόνο για περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο και προς άλλους. Σε κάθε περίπτωση η απόδειξη για το πότε ένας λογαριασμός είναι μισθοδοτικός εναπόκειται στον ίδιο τον κάτοχο ή την επιχείρηση, η οποία προχωράει στην κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού.