Ισόβια σε ναζί για την εκτέλεση των ανδρών του λοχαγού Κορέλι

Στην ταινία "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι", όταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κεφαλλονιά το 1943, συλλαμβάνουν όσους από τους Ιταλούς προκατόχους τους βρίσκουν στο νησί και τους εκτελούν. Επρόκειτο για άνδρες της μεραρχίας Άκουι, οι οποίοι- μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους-  προτίμησαν να μείνουν στο νησί και να πολεμήσουν εναντίων των χιτλερικών στρατευμάτων.

Η ιταλική στρατιωτική δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην σήμερα έναν 90χρονο Γερμανό, τον πρώην υπαξιωματικό των ναζιστικών στρατευμάτων Άλφρεντ Στορκ, σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην μαζική εκτέλεση 117 Ιταλών στρατιωτικών στην Κεφαλλονιά κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, την 24η Σεπτεμβρίου 1943.

Το στρατοδικείο αποφάνθηκε ακόμα ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, το ύψος της οποίας θα πρέπει να καθοριστεί από την αστική δικαιοσύνη.

Ο Στορκ, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλος του ενός από τα δυο εκτελεστικά αποσπάσματα που τουφέκισαν τους Ιταλούς αξιωματικούς παρόντες στο νησί του Ιονίου.

Ο Στορκ ζει σήμερα στη Γερμανία. Ο άλλοτε δεκανέας είχε παραδεχτεί το 2005 ενώπιον Γερμανών δικαστικών ότι είχε λάβει μέρος στη σφαγή, αλλά η ομολογία του αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από το δικαστήριο διότι δεν ήταν παρών συνήγορος υπεράσπισης. 

Δείτε την εκτέλεση των 117 Ιταλών μέσα από την ταινία του 2001 "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"  με τον Νίκολας Κέιτζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.