Σάλος από την αποκοπή φράσης του Καβάφη στα λεωφορεία

Τη δική του απάντηση ήρθε να δώσει το Ίδρυμα Ωνάση μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη φράση του Καβάφη, η οποία τοποθετήθηκε πάνω στα λεωφορεία, με παράλειψη της φράσης "να μη βιαζόμεθα". 

Συγκεκριμένα η φράση που παρέμεινε στις επιφάνειες των λεωφορείων ήταν "είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία", ενώ η πρόταση ολοκληρωμένη όπως την απέδωσε ο Καβάφης: "Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία". Γι' αυτό το λόγο άλλωστε το Ίδρυμα Ωνάση, δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της φράσης. 

Πιθανότατα όμως για να γίνει όντως σεβαστό το πνεύμα του ποιήματος θα έπρεπε να γράψει και τον πρώτο στίχο:"«Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία/ δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία".

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

"Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό όχι μόνον την προστασία του υλικού που το αποτελεί, αλλά κυρίως τη διάδοση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή μέσα από κινήσεις εξωστρέφειας.
Οι στίχοι που επελέγησαν για την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχο είχαν την πρόκληση της περιέργειας και του προβληματισμού εκείνων που δεν γνωρίζουν ήδη το έργο του. Στόχος επίσης, ήταν το να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί να συνομιλήσει με τον πολίτη στο περιβάλλον της καθημερινότητάς του, γεγονός το οποίο συνέβη με απίστευτη δυναμική και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ως προς το στίχο «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί".