Βασάνισαν μέχρι θανάτου 24χρονο ομοφυλόφιλο

Ένοχους έκρινε δικαστήριο στη Χιλή τέσσερις άνδρες οι οποίοι το Μάρτιο του 2012 ξυλοκόπησαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν 24χρονο άνδρα επειδή ήταν ομοφυλόφιλο.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες έχουν βρεθεί να έχουν σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις.

Το έγκλημα είχε συγκλονίσει τόσο τη Χιλή που οδήγησε στον πρώτο νόμο κατά των διακρίσεων στη χώρα.

Οι ποινές των τεσσάρων, που μπορεί να κυμαίνονται από οκτώ χρόνια μέχρι ισόβια κάθειρξη, θα ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

Ο 24χρονος δέχτηκε την επίθεση των τεσσάρων στις 3 Μαρτίου 2012 και πέρασε έναν πραγματικό Γολγοθά στα χέρια τους: επί έξι ώρες, τον χτυπούσαν, του ξέσκιζαν τις σάρκες και τον έκαιγαν με τσιγάρα. Ο άτυχος νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του 25 ημέρες αργότερα.

Οι συλληφθέντες είχαν ζωγραφίσει σβάστικες στο σώμα του θύματός τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι τέσσερις ενήργησαν με "ακραία ωμότητα" και με "παντελή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.

Το έγκλημα αυτό συντάραξε τη χιλιανή κοινωνία που θεωρείται ιδιαίτερα συντηρητική και όπου τα ταμπού που περιβάλουν την ομοφυλοφιλία ξεπερνιούνται με αργούς ρυθμούς. Τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Ντανιέλ ψηφίστηκε ένας πρωτοποριακός νόμος κατά των διακρίσεων, ο επονομαζόμενος "Νόμος Σαμούντιο" με τον οποίο για πρώτη φορά εισήχθη στο χιλιανό δίκαιο η αντίληψη της "αυθαίρετης διάκρισης" σε βάρος κάποιου λόγω του φύλου του, της θρησκείας του, της φυλής του ή της κοινωνικής κατάστασής του.