Οι Κινέζοι υποβαθμίζουν την αμερικανική οικονομία

Έστω και την τελευταία στιγμή, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί τα βρήκαν για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, γλιτώνοντας τη χρεοκοπία, και έτσι όλοι είναι χαρούμενοι.

Όλοι; Ε, όχι και όλοι. Οι Κινέζοι, για παράδειγμα, έχουν άλλη άποψη.

Σύμφωνα με τον κινέζικο οίκο αξιολόγησης Dagong, η συμφωνία της τελευταίας στιγμής στις ΗΠΑ δεν αλλάζει το θεμελιώδες πρόβλημα της δυσανάλογης αύξησης του χρέους, καθώς το ΑΕΠ της παραμένει σταθερό. “Επομένως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να πλησιάζει στο χείλος μίας κρίσης χρεοκοπίας, μίας κατάστασης που δεν μπορεί να διορθωθεί ουσιαστικά στο εγγύς μέλλον”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Dagong, γνωστοποιώντας την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη βαθμίδα “Α” στη βαθμίδα “Α-”.

Η απόφαση αυτή δεν είναι κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντανακλά τη γενικότερη δυσφορία της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ, που στη χώρα του Δράκου κατηγορούν για ανευθυνότητα που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα έγραψε σε ένα καυστικό σχόλιό του για το “άνοιγμα” του αμερικανικού δημόσιου τομέα ότι “όλο αυτό το έπος στην Ουάσινγκτον διδάσκει τους πιστωτές της Αμερικής ένα μάθημα”.

“Οι πολιτικοί των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν σε βάρος των συμφερόντων των ομολογιούχων και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πια μια ασφαλής επένδυση”, επισημαίνει το πρακτορείο, που προτρέπει τους επενδυτές να καταρτίσουν ένα σχέδιο Β, “με δεδομένο ότι μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη ορατή”.

Στο σχόλιό του, το Νέα Κίνα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να “σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι της πολιτικής των άκρων, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, εάν θέλουν να διατηρήσουν τον ρόλο της παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης”.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα “ελπίζει και πιστεύει” ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στην αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους. Η ευχή αυτή, βέβαια, δεν είναι και τόσο... ανιδιοτελής: Η Κίνα διακρατεί αμερικανικά κρατικά αξιόγραφα αξίας περίπου 1,3 τρισ. Δολαρίων...