Ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ οι απώλειες στα κρατικά έσοδα από τις παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, με αφορμή την 67η γενική συνέλευση της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ξενοδοχείων και εστιατορίων (Hotrec) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Πάντως, ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι με τον πρόσφατο νόμο που θέσπισε το υπουργείο Τουρισμού και προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμο 50.000 ευρώ σε όποιον ενοικιάζει παράνομα, διαμέρισμα, εξοχική κατοικία κλπ, θα μπει τάξη στην ανομία που επικρατεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξενοδόχων, οι παράνομες κατοικίες ξεπερνούν τις 50.000, συνολικά, στερώντας έτσι πόρους από την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνε με το ΑΠΕ, για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος της Hotrec, Κεντ Νίστρομ, έκανε λόγο για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που εντάθηκε με την εξάπλωση του διαδικτύου. Η σημαντικότητα του θέματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, όπως αναφέρθηκε, στην ατζέντα της συνέλευσης εισέρχεται το θέμα των μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων.
Στη συνέλευση, οι εργασίες της οποίας θα λήξουν αύριο, θα τεθούν τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, τα θέματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα προβλήματα που προκαλεί η αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και ο τομέας της προσβασιμότητας. Κύριο θέμα θα αποτελέσει, ωστόσο, η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος κατάταξης και αξιολόγησης που έχει αναπτύξει η Hotel Stars Union, το οποίο ήδη εφαρμόζεται και πιστοποιείται σε ξενοδοχεία σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Ζητήματα που χρήζουν παρεμβάσεις και λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντοπίζονται στα εξής:
- Στην ευχερέστερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότης για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες του κλάδου.
- Στη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, συνολικά.
- Στη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.
- Στην αντιμετώπιση των μονοπωλιακών καταστάσεων και καταχρηστικών συμπεριφορών στον τομέα του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου.