Μπαγίς: Μας ενδιαφέρει όλο και λιγότερο να μπούμε στην Ε.Ε.

"Η Ευρώπη απομακρύνεται καθημερινά από την Τουρκία" δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, μολονότι στο Κείμενο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση, προεξοφλήθηκε το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηχεί την ολοένα και εντεινόμενη τάση στη χώρα που μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις και αναβολές, πλέον φαίνεται να έχει αλλάξει πολιτική και να μην επιθυμεί "με κάθε κόστος" την ένταξη της όπως παλαιότερα.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι "οι Τούρκοι έχουν κουραστεί να είναι αποξενωμένοι" από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση της χώρας του που ακόμη δεν έχει λάβει το καθεστώς μέλους στην Ένωση, έπειτα από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων.

"Το ενδιαφέρον των Τούρκων για την ένταξη μειώνεται καθημερινά" τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο.