Η τελική τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία που αφορά στην αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων των οποίων η ηγεσία ή σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες θα καταθέσει αύριο Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Η βελτιωμένη τροπολογία, που βάζει στο “στόχαστρο” τη Χρυσή Αυγή χωρίς να την κατονομάζει, ενσωματώνει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στο αρχικό σχέδιο, προβλέποντας απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, ενώ θα εφαρμόζεται μόνο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, η τροπολογία Θα αφορά στην “περίπτωση άσκησης δίωξης”, αλλά και στην περίπτωση “επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος”, και η αναστολή χρηματοδότησης θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται “κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης”.

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Μιχελάκης, αμέσως από την άσκηση σειράς ποινικών διώξεων εις βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής κινήθηκε η διαδικασία αυτή, ενώ “καταστήσαμε ταυτόχρονα σαφές ότι ο στόχος μας ήταν η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και είχα για το σκοπό αυτό αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα”.