Στουρνάρας: Στο τραπέζι και η μετακύλιση των ομολόγων

“Όλα παραμένουν στο τραπέζι”. Αυτήν την απάντηση έδωσε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα της μετακύλισης ομολόγων για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας συνέχεια στην άτυπη κόντρα του με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός επιμένει στη θέση του ότι η μετακύλιση των ομολόγων θα μπορούσε να είναι ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί μία τέτοια ενέργεια, καθώς, όπως τόνισε το εκτελεστικό στέλεχος της ΕΚΤ και πιθανός μελλοντικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση και αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ απορρίπτει.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι δύο τους συζήτησαν διάφορα σενάρια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ξεκαθαρίζοντας πως “βέβαια οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του έτους”.

Ερωτηθείς τέλος αν τον απασχολούν οι πιθανές επιπτώσεις από την αρνητική απάντηση της τρόικας στη ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης και όσον αφορά στα επιδόματα, απάντησε αρνητικά.