Die Zeit: Ιδού το πλάνο της Γερμανίας για την ελληνική χρηματοδότηση

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και μετά το 2014 αποκαλύπτει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα προκρίνεται η αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει βραχυπρόθεσμα χρέος σε ιδιωτικές τράπεζες, που θα μπορούσαν οι τράπεζες με τη σειρά τους να χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις (collaterals) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, οι δανειστές διερευνούν και το αν θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μετά το 2014, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα. Η Die Zeit αναφέρει ότι οι πρώτες σκέψεις είναι για επιπλέον χρηματοδότηση ως τις αρχές του 2016, με το απαιτούμενο ποσό να προσδιορίζεται ως “μονοψήφιος αλλά υψηλός αριθμός” δισεκατομμυρίων (δηλαδή πιθανότατα από 7 ως 9 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς και η μείωση των επιτοκίων, ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας.