Γυναικεία γονιμότητα: Ο σωστός ύπνος φέρνει τον… πελαργό

Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, καλό θα είναι να κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ , καθώς έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες τους να συλλάβουν , σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα η “ρουτίνα” στον ύπνο, δηλαδή οι γυναίκες που κοιμούνται καθημερινά και ξυπνούν μια συγκεκριμένα ώρα, μπορούν επίσης να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας να μείνουν έγκυες.

Ερευνητική ομάδα από το Inje University στη Νότια Κορέα μελέτησε 656 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, από όπου διαπιστώθηκε ότι εκείνες που κοιμόντουσαν επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από ό, τι εκείνες που κοιμόντουσαν εννέα ώρες ή και περισσότερο και 15% περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν από τις γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ .

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Παρκ , ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά της μελέτης σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη δήλωσε : "Συνήθως οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ύπνος μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα αλλά η μελέτη έδειξε ότι ο υπερβολικός ύπνος , δηλαδή πάνω από οκτώ ώρες , μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα”.

Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι η ποσότητα του ύπνου , μεταβάλλει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών οι οποίες επηρεάζουν τη γονιμότητα . Επίσης, εικάζουν ότι οι συνήθειες του ύπνου μιας γυναίκας συνδέονται στενά με τον τρόπο ζωής της, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής , την άσκηση και άλλες συνήθειες που επηρεάζουν την ικανότητά της να αναπαράγει.

Αν και η έρευνα τους αφορούσε μόνο τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική , οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί θα επωφεληθούν σημαντικά εάν τηρούν ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου 7-8 ωρών.