Μια σύμπραξη για την ανάπτυξη κάθε μορφής πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και εκπαίδευσης
Δεκαεπτά Μακεδόνες Δήμαρχοι πλαισιωμένοι από τους Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έδωσαν το παρών, το στίγμα και την υπόσχεση «ότι η γη της Μακεδονίας αποκτά τον δικό της αυθεντικό λόγο» σε ό,τι αφορά τη δικτύωσή της με τον κόσμο.
Η διαβεβαίωση δόθηκε στην «Οικία Καραμανλή», στην Πρώτη Σερρών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και της εκπροσώπου του ΥΜΑΘ Πέγκυς Κιουτσούκη, όπου παρουσιάσθηκε η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός της θεματικής δικτύωσης μακεδονικών περιοχών με αντίστοιχους ομοειδείς ή μη προορισμούς ανά τον κόσμο.
Το «Δίκτυο των Πόλεων του Μεγαλέξανδρου» αποτελεί μία σύμπραξη (αρχικά) μακεδονικών πόλεων και περιοχών, οι οποίες αναπτύσσουν κάθε μορφή πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού και εκπαίδευσης στους τόπους οι οποίοι συνδέονται με αυτήν. Προωθούν την Ελλάδα στον κόσμο μέσα από το μακεδονικό μεγαλούργημα, δημιουργώντας δεκάδες διακρατικά υποδίκτυα, τα οποία συνδέουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλούν πολλές μορφές παράλληλης ανάπτυξης.
Πρόκειται για μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο σκοπό έχει να μετατρέψει την ιστορία σε λόγο αναπτυξιακής τροχιάς των πόλεων/ περιοχών/ φορέων, που εμπλέκονται και συμμετέχουν σε αυτό.
Εμπνευστές, Εταίροι και Δημιουργοί του Δικτύου είναι:
- Ο Δήμος Αμφίπολης,
- Ο Δήμος Πολυγύρου,
- Ο Δήμος Σιθωνίας,
- Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού και
- Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης,
ενώ έδρα του φορέα αποτελεί η Αμφίπολη Σερρών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίσθηκε επιτακτικά η ανάγκη «η Μακεδονία να ξεφύγει από την όποια εσωστρέφεια και να καταλάβει στο χώρο τη θέση που της ανήκει: ανάλογη της ιστορικής προσφοράς της προς τον κόσμο».
Η δραστηριότητα του Δικτύου, η οποία τον προηγούμενο χρόνο ήταν αναγνωριστική, το 2020, καθώς πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, αναμένεται να εκτοξευθεί, συμπεριλαμβάνοντας στις «μακεδονικές διαδρομές» πολλούς επί μέρους μακεδονικούς προορισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Περιφέρειες, Φορείς, Ιδιώτες και Μακεδονικοί Δήμοι εντάσσονται ο ένας μετά τον άλλο στα Μητρώα Μελών του φορέα, ενώ αντίστοιχες ομαδικές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής ξεκίνησε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «σχεδιάσαμε ένα εξωστρεφές πλάνο, που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η μακεδονική ιστορία μετατρέπεται σε λόγο δικτύωσης της Μακεδονίας με τον κόσμο. Παρουσιάζουμε μία ασύλληπτα καινοτόμα ιδέα που ξεδιπλώνει τις παραμέτρους και τους πυλώνες της, προκειμένου αυτοί να αποτελέσουν τα ερείσματά της στο σύμπαν. Παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης μπορούν να εμπνευστούν από το παρελθόν της πατρίδας και να πορευθούν στο δικό τους μέλλον. Οι Μακεδόνες Δήμαρχοι έστησαν ένα σύγχρονο μύθο με μοναδικό κίνητρο την τοποθέτηση της γενέθλιας γης τους στο χώρο που της ανήκει».