Θετικά άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Διμερείς επαφές με την αντιπροσωπεία της Τεχεράνης είχε σήμερα η Ουάσινγκτον, πριν τις διαπραγματεύσεις των  συναντήσεων της ομάδας 5+1 με το Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η σημερινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαντων, "επωφελής" ενώ ο  Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι "οι συνομιλίες ήσαν χρήσιμες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στις αυριανές συναντήσεις με την πλήρη σύνθεση των 5+1 και το Ιράν".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάικλ Μαν, το Ιράν διατύπωσε τις προτάσεις του σχετικά με τη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμά του, οι οποίες έγιναν δεκτές με "συγκρατημένη αισιοδοξία".  

Ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγσί δήλωσε σήμερα ότι  στις προτάσεις της Τεχεράνης δεν περιλαμβάνονται οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι των πυρηνικών σταθμών. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την πρόνοια ότι το Ιράν θα διατηρεί το δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις, κατά βάση ερευνητικούς αντιδραστήρες, επεσήμανε ο Αραγτσί.                               

Οι έξι δυνάμεις - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία- θα ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που του έχει επιβάλλει η Δύση.

Ημέρα της αλήθειας θα είναι η Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Τότε θα γίνει γνωστό αν Ιράν και Δύση θα καταφέρουν να κάνουν τα πρώτα βήματα για να επιλύσουν τη δεκαετή τους διαμάχη.