Επτά στους δέκα Αυστριακούς απογοητευμένοι από τις εκλογές

Αν και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό (νικητής της αναμέτρησης αλλά χωρίς πλειοψηφία) και το συντηρητικό Λαϊκό, αρχίζουν αυτή την εβδομάδα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, δημοσκόπηση διαπιστώνει πως οι επτά στους δέκα Αυστριακούς ψηφοφόρους είναι δυσαρεστημένοι με την έκβαση των βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Ένα ποσοστό 24% δηλώνει εντελώς δυσαρεστημένο και ένα 45% αρκετά δυσαρεστημένο, ενώ μάλλον ευχαριστημένο εμφανίζεται το 24% και απολύτως ευχαριστημένο μόλις ένα 3%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ευχαριστημένων (ένας στους δύο) να βρίσκεται στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο αύξησε στις εκλογές τη δύναμή του στο 20,5% από το 17,5% το 2008.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι είναι οι ψηφοφόροι των Πρασίνων, με το 93% των ερωτηθέντων να δηλώνει απογοητευμένο με την έκβαση των εκλογών. Οι προσδοκίες των υποστηρικτών των Πρασίνων ήταν πολύ υψηλότερες από το αποτέλεσμα του κόμματός τους από το 10,4% στις προηγούμενες εκλογές στο 12,4% σε εκείνες της προπερασμένης Κυριακής.

Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία είχαν αποφασίσει χθες στη Βιέννη σε ξεχωριστές συνεδριάσεις τους οι διοικούσες επιτροπές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, νικητή των εκλογών, και του δεύτερου σε δύναμη συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τα οποία κυβέρνησαν τη χώρα σε "μεγάλο συνασπισμό" τα τελευταία πέντε χρόνια.