Ιταλία: Ένταση στην κηδεία του ναζί εγκληματία πολέμου Πρίμπκε

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην κηδεία του πρώην αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε, η οποία έγινε στο χωριό Αλμπάνο, 30 χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη. 

Μετά από σχεδόν μία εβδομάδα αρνητικών απαντήσεων των Αρχών της Αργεντινής και της Καθολικής εκκλησίας της Ρώμης, το υπερσυντηρητικό τάγμα των λεφεβριανών δέχθηκε να τελέσει την κηδεία του ναζί εγκληματία πολέμου, στο Ινστιτούτο του, στο Αλμπάνο. 

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω  από το θρησκευτικό ινστιτούτο του  τάγματος των λεφεβριανών, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Μάλιστα, κατά την είσοδο του φέρετρου στο ινστιτούτο, το πλήθος αποκαλούσε τον νεκρό Πρίμπκε "εκτελεστή" και "εγκληματία" ενώ επιτέθηκε  με μπουνιές και κλωτσιές στην νεκροφόρα.

Η Ένωση των Παρτιζάνων των Ιταλών Ανταρτών που πολέμησαν εναντίον του φασισμού, Anpi, χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το γεγονός ότι η κηδεία του Πρίμπκε έγινε σε εκκλησία

Από την άλλη, έκαναν την εμφάνισή τους μερικές δεκάδες νεοναζί, αλλά δεν  ήλθαν σε επαφή με τους συγκεντρωμένους πολίτες του Αλμπάνο, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις αποφάσισαν να λειτουργήσουν ως "διαχωριστικό τείχος" . 

Ο πρώην λοχαγός των SS  πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη, σε ηλικία εκατό ετών.  

Ο Πρίμπκε είχε εκδοθεί από την Αργεντινή στη Ιταλία και είχε  καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη σφαγή 335 αμάχων, το 1994, από Γερμανούς στρατιώτες, στα Αρδεατικά Σπήλαια της Ρώμης. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του- και επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας- εξέτιε την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό, στο διαμέρισμα του δικηγόρου του