“Η εποχή που η Παιδεία ήταν δημόσιο αγαθό, και μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, τελειώνει. Έρχεται η Παιδεία ως κερδοφόρος αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών και πτυχίων”, υποστήριξε, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκπαίδευση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως “πρόκειται για την λογική του “επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου”, που παλιότερα υπήρξε το όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη, και το οποίο τώρα με το Μνημόνιο γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα”.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ολομέτωπη επίθεση, ευρισκόμενο στο επίκεντρο του Μνημονίου, ενώ παρατήρησε πως “με συνοπτικές διαδικασίες, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας οδηγούνται σε ολοκληρωτική διοικητική αποδιάρθρωση.”, κάνοντας λόγο για “εξοργιστική” εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, “κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης δεν υπάρχει” και “το σχέδιο συνίσταται σε μαζικές σφαγές εργαζομένων από συγκεκριμένους χώρους”, ενώ σημείωσε: “Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα έναν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων του Δημοσίου που τίθενται σε διαθεσιμότητα ή απολύονται κατευθείαν. Πολύ ψυχρά, και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, επέλεξε τους χώρους που σχετίζονται πιο άμεσα με το κοινωνικό κράτος: την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική αυτοδιοίκηση, την παιδεία”.
“Ποιά είναι η απάντηση; Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να νικήσει. Να αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εξελίσσεται εναντίον του, από την κυβέρνηση του Μνημονίου και την τρόικα”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, που ξεκαθάρισε πως ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενωτικός, μαζικός και εξωστρεφής. “Να συνδέσει την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας με την καθολική άμυνα της κοινωνίας απέναντι στο Μνημόνιο”.
“Η πολιτική των Μνημονίων βρίσκεται πια σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Τα προγράμματα και τα μέτρα είναι εδώ μόνο για να αποτυγχάνουν και να καταστρέφουν. Ούτε στο δημοσιονομικό πρόβλημα δίνουν λύσεις, ούτε στο πρόβλημα της ανάπτυξης, ούτε στο πρόβλημα του χρέους. Επομένως πρέπει εδώ να μπει ένα τέλος. Να σταματήσει τώρα αυτή η αδιέξοδη και παράλογη πολιτική. Και να υπάρξει άμεσα ένας εναλλακτικός δρόμος, που θα αντιμετωπίζει την κρίση, και θα δρομολογεί την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας”, ανέφερε εξάλλου ο κ. Τσίπρας.