Αντιδικία με το δήμο σας; Τα έξι βήματα που θα σας βοηθήσουν

"Αδυνατούν" να υποβάλουν εισήγηση οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οικονομικών διαφορών με τους πολίτες, διαπιστώνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Αθηναίων Βασίλης Σωτηρόπουλος σε νέα Ειδική Πρόταση (2/2013), που υπέβαλε σήμερα στο δήμαρχο Αθηναίων.

"Η κατάσταση, όπως προκύπτει, αποτελεί ρωγμή στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία του Δήμου Αθηναίων", κατήγγειλε ο κ. Σωτηρόπουλος. Παραθέτοντας στοιχεία από την πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης προτείνει στον δήμαρχο Αθηναίων να εισάγει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ένα απλό σχέδιο για την ταχεία υποβολή των αιτημάτων των πολιτών για συμβιβασμό στην Οικονομική Επιτροπή.

Το σχέδιο κωδικοποιεί τις υποχρεώσεις των δημοτικών υπηρεσιών για άμεση ενέργεια, ώστε οι πολίτες να έχουν την οριστική απόφαση του δήμου Αθηναίων μέσα σε 50 μέρες από την υποβολή της αίτησής τους, όπως ορίζει ο νόμος.

Στο σχέδιο προτείνονται έξι βήματα προκειμένου να ολοκληρώνονται εντός του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί.

Τα βήματα αυτά είναι:

1. Η αίτηση για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών να διαβιβάζεται το αργότερο εντός τριών ημερών στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος.

2. Οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν εισήγηση περί αποδοχής ή μη του αιτήματος, την υποβάλλουν στο τμήμα Υποστήριξης της Οικονομικής Επιτροπής και την κοινοποιούν στη Νομική Υπηρεσία για σύνταξη γνωμοδότησης από δικηγόρο. Στη συνέχεια, η Νομική Υπηρεσία διαβιβάζει τη γνωμοδότηση του δικηγόρου στο τμήμα Υποστήριξης της Οικονομικής Επιτροπής.

3. Το τμήμα Υποστήριξης Οικονομικής Επιτροπής εισάγει υποχρεωτικά το θέμα στην ημερήσια διάταξη της αμέσως προσεχούς συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, για τη λήψη θετικής ή αρνητικής απόφασης, εάν το αίτημα αφορά ποσό διαφοράς έως 30.000 ευρώ και για την έκδοση θετικής ή αρνητικής εισηγητικής πράξης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εάν το αίτημα υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

4. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής ενημερώνονται γραπτώς οι ενδιαφερόμενοι για το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για την προθεσμία ενάσκησης του δικαιώματος αυτού.

5. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εκδίδεται εντός 50 ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Για υποθέσεις αρμοδιότητας περισσοτέρων υπηρεσιών, η προθεσμία παρατείνεται κατά 10 ημέρες. Εάν κάποια υπόθεση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, το τμήμα Υποστήριξης της Οικονομικής Επιτροπής οφείλει εντός πέντε ημερών να γνωστοποιήσει εγγράφως στον αιτούντα τους λόγους της καθυστέρησης, τον υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τον αριθμό του τηλεφώνου του και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.

6. Στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι παραπάνω διατάξεις, κινούνται άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου.