Δεν φαίνεται φως στο τούνελ του λουκέτου

Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές των τελευταίων ημερών στο Λευκό Οίκο, το θρίλερ του λουκέτου των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ συνεχίζεται για 13η ημέρα, χωρίς άμεση προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Μέτα τις χθεσινές συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με Ρεπουμπλικάνους Βουλευτές και Γερουσιάστες, ο Ομπάμα απέρριψε και πάλι σήμερα την πρόταση τους, για παράταση έξι εβδομάδων στην αύξηση του του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους .  

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατήγγειλαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ για αδιαλλαξία και- θέτοντας ένα διαδικαστικό εμπόδιο - κατάφεραν να μπλοκάρουν στη Γερουσία ένα "καθαρό' νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για  αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους το 2014, αν και είναι η μειοψηφία στο σώμα. 

Το νομοσχέδιο χρειάζονταν 60 ψήφους για να περάσει στην  εκατονταμελή Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί υπερισχύουν  με 54 έδρες έναντι 46 των Ρεπουμπλικάνων.   

Μετά την απόρριψη από τη Γερουσία του σχεδίου των Δημοκρατικών, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να "κάνει τη δουλειά του και να αυξήσει το όριο του χρέους για να πληρωθούν οι λογαριασμοί που έχουμε και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών" .

Δίνοντας μια ενδεικτική εικόνα του χάσματος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι μένει "μακρύς δρόμος να διανυθεί" στις συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους, είπε ότι η πρόταση τους για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης "δεν οδηγεί πουθενά" και κάλεσε τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού πριν από την Πέμπτη, ώστε η κυβερνση να ξανανοίξει "άμεσα". 

"Όταν λέω τώρα, εννοώ μέσα στις επόμενες 48 ώρες", είπε χαρακτηριστικά ο Ρέιντ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει αρχικά να μετατεθεί για το Νοέμβριο η λήξη της προθεσμίας,  ώστε να δοθεί χρόνος στα δύο στρατόπεδα να συμφωνήσουν σε μία μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού. 

Ωστόσο, ο Ομπάμα αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να ξαναφέρει την ίδια κατάσταση τις ΗΠΑ, εν μέσω εορτών και ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη παράταση, για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

"Πήγαμε να διαπραγματευθούμε και δεν αποδέχθηκε καμία πρόταση", δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντάρελ Ίσα, έπειτα από μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας .

Σύμφωνα με του Ρεπουμπλικάνους, οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της παράλυσης μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και για την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών, πλέον επικεντρώνονται στο "γήπεδο" της Γερουσίας .

Το χρέος των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από τις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κυβέρνηση και αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζεται το "μεγάλο παζάρι" Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για το λουκέτο

Ρεπουμπλικάνοι: Δεν εμπιστευόμαστε τον Ομπάμα