Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Κρήτη

Στα 6,3 Ρίχτερ υπολογίζεται τελικώς η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 16:12 στην θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων, στη Κρήτη, με εστιακό βάθος στα 60 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, o σεισμός είχε μέγεθος  6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε 64 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και, σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 47 χιλιόμετρα (αρχικά είχαν δοθεί 10 χιλιόμετρα).

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στο δρόμο.Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα, όπου μάλιστα ένα λεωφορείο εγκλωβίστηκε, χωρίς όμως ζημιές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cretalive, πολλοί πολίτες πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους καθώς ο σεισμός τους έπιασε κυριολεκτικά στο ύπνο. Ένας ηλικιωμένος πανικοβλήθηκε και πήδηξε από τον πρώτο όροφο του σπιτιού του χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί σοβαρά.

Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλιά πόλη, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Λόγω καταπτώσεων βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς αύριο, Κυριακή, ο εθνικός δρυμός θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής του. Επίσης, δόθηκε εντολή σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πραγματοποιήσουν αύριο Κυριακή ελέγχους σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και στην Αττική.

Σύμφωνα με το Euronews, κάτοικοι που ζουν στα παράλια της Αιγύπτου και του Λιβάνου γράφουν στο twitter ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αντιληπτός και στις περιοχές τους.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι 

Την εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός το μεσημέρι ήταν ο κύριος σεισμός, προσδιορίζοντας και το τελικό του μέγεθος στα 6,3 Ρίχτερ, έκανε απόψε από τα Χανιά , ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας .

"Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Ήταν ένα φαινόμενο που ήρθε και πέρασε, παρόλα αυτά θα πρέπει το επόμενο 24ωρο να είμαστε κάπως προσεκτικοί. Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα" δήλωσε ο κ. Λέκκας .

Τρεις νέοι μετασεισμοί

Νέα δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:33 με επίκεντρο στην ίδια περιοχή στα ανοιχτά της Κρήτης όπου είχε καταγραφεί περίπου είκοσι λεπτά νωρίτερα ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή
52 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 15 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν ακόμα δύο δονήσεις 3,3 και 4,1 Ρίχτερ στις 16:44 και τις 17:05 με επίκεντρο στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως ο αρχικός σεισμός δεν πρέπει να είναι πολύ επιφανειακός και εκτίμησε πως δεν πρέπει να έχει σχέση με τους πρόσφατους σεισμούς νότια της Κρήτης.

Στις στις 20:16,  σεισμός 3,6 Ρίχτερ έγινε και στη Ρόδο.

 

Δείτε το  βίντεο από την στιγμή του ισχυρού πρώτου σεισμού στην Κρήτη, που είχε και μεγάλη διάρκεια.