Το πρώτο βίντεο με τον Έντουαρντ Σνόουντεν στη Μόσχα

Το πρώτο βίντεο του αυτοεξόριστου από τις ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν μετά την εγκατάστασή του στη Ρωσία, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο, έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks.

Σε αυτό, ο Σνόουντεν εμφανίζεται ευδιάθετος, φορώντας μαύρο κοστούμι και μπλε πουκάμισο, να βραβεύεται από μια ομάδα τεσσάρων πρώην μελών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Μόσχα “για την ακεραιότητά του στον τομέα των πληροφοριών”

Ο πρώην τεχνικός της NSA επισημαίνει στο βίντεο ότι η παρακολούθηση όλων δεν έχει σχέση με τα νόμιμα προγράμματα. “Πρόκειται για ένα είδος τεράστιου δικτύου που θέτει υπό παρακολούθηση ολόκληρους πληθυσμούς”, λέει, και εξηγεί πως “αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις πολιτικές και τα προγράμματα των κυβερνήσεών μας, δεν μπορούμε να τα εγκρίνουμε”.

“Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προγράμματα δε μας προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, αποδυναμώνουν την οικονομία μας, τις χώρες μας, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, της σκέψης, της ζωής, της δημιουργικότητας, των σχέσεων, του δικαιώματος να συναναστρεφόμαστε με άλλους”, υπογραμμίζει απευθυνόμενος στους συνδαιτυμόνες του.

Ο πρώην αναλυτής της CIA, Ρέι ΜακΓκόβερν, υπογραμμίζει ότι η ένωση στην οποία συμμετέχει είναι “περήφανη που τιμά την απόφαση του Σνόουντεν να ακολουθήσει τη συνείδησή του και να δώσει προτεραιότητα στο κοινό καλό, χωρίς να λάβει υπόψη του το μέλλον του” και εκφράζει την ελπίδα ότι και άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του, “ρίχνοντας φως σε σκοτεινά σημεία και αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα που απειλούν τα πολιτικά δικαιώματα των ελεύθερων πολιτών”.