Νέα τραγωδία με νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες από την Αφρική στις ακτές της Ευρώπης, αναποδογύρισε το βράδυ της Παρασκευής στα ανοιχτα του νησιού της Λαμπεντούζα, που βρίσκεται στα νότια της Σικελίας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό της Ιταλίας, περίπου 250 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, και οι αρχές και των δύο χωρών καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την διάσωση τους, με πλοία του πολεμικού ναυτικού και ελικόπτερα. Συνολικά 143 διασωθέντες μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στη Βαλέτα.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κάνει λόγο για "περίπου 50" πτώματα που επιπλέουν στη θάλασσα και η Repubblica για δεκάδες νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα είναι και 10 παιδιά.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ανακοίνωσε επισήμως ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το ναυάγιο είναι 26, ενώ σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από τη Μάλτα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα τα πτώματα 33 ανθρώπων, ανάμεσα τους και πολλά γυναικόπεδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ένα μαλτέζικο πολεμικό πλοίο διέσωσε 150 ανθρώπους, 113 άνδρες, 20 γυναίκες και 17 παιδιά, ενώ το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε 56 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 39 ανδρών, 8 γυναικών και 9 παιδιών.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου, πάλι στη Λαμπεντούζα,  έφτασε τους 339, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Ιταλοί αξιωματούχοι.

Οι ιταλικές αρχές περισυνέλεξαν 20 ακόμη σορούς και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό κι άλλων σορών στην θάλασσα.

Πιεστική η ανάγκη βοήθειας λέει η Ιταλία

"Με το νέο ναυάγιο επιβεβαιώνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μεταναστευτικό, για το οποίο πρέπει να αναληφθούν οπωσδήποτε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο " δήλωσε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ . 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η από κοινού αντιμετώπιση της μετανάστευσης θα συζητηθεί, πράγματι εκτενώς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου .

"Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύριο σύνορο και να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της τεράστιας τραγωδίας. Ο αριθμός των θυμάτων θυμίζει, πλέον, πόλεμο και επείγει όσο ποτέ να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις" δήλωσε, τέλος, η δήμαρχος του νησιού, Τζούζι Νικολίνι, η οποία ζήτησε να ανοίξουν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι", για την έλευση των προσφύγων, με συγκεκριμένες διαδρομές, πρόταση που στηρίζεται και από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. 

Ο Μούσκατ δήλωσε ότι το νέο ναυτικό αυτό δυστύχημα αποτελεί μια κλήση αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει", σημείωσε.

Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν προς το ένα μέρος του σκάφους για να καλέσουν βοήθεια όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας Κουρτ Φαρούτζια είπε ότι γύρω στις 5 το πρωί έλαβαν την πληροφορία για ένα "σημαντικό ατύχημα". Στην περιοχή έφτασε πρώτο ένα μαλτέζικο πλοίο. "Μας είπαν αρχικά ότι το σκάφος (με τους μετανάστες) έδειχνε ασταθές και κατόπιν ότι αναποδογύρισε. Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. Ορισμένοι φορούν σωσίβια, άλλοι όμως όχι. Λαμβάνουμε βοήθεια από ιταλικά πλοία", πρόσθεσε.